Τσίπρας: Αδιανόητο να στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία και οι ΗΠΑ να στέλνουν εκσυγχρονισμένα F-16 να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά

Έκκληση προς τον πρωθυπουργό να υπερασπιστεί έστω και στο και πέντε τα εθνικά μας συμφέροντα στη Σύνοδο Κορυφής στο ΝΑΤΟ αλλιώς θα φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την ακρίβεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι είναι υποχρέωση του πρωθυπουργού μετά την απελευθέρωση της πώλησης όπλων στην Τουρκία από Σουηδία και Φιλανδία να αξιώσει να μην πωλήσουν οι ΗΠΑ F 16 στην Τουρκία καθώς “είναι αδιανόητο να στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία επειδή μάς το ζητούν οι ΗΠΑ και οι αμερικανοί να στέλνουν εκσυγχρονισμένα F 16 να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά”.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως εάν η κυβέρνηση ξεκαθαρίσει ότι δεν είμαστε δεδομένοι αλλά αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τα δίκια μας τότε η αξιωματική αντιπολίτευση θα το κρίνει θετικά και όχι κομματικά, αλλά αν επιμείνει στην ΙΧ πολιτική “τότε θα φέρει ακέραιη την ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει”.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε για πλήρη υποταγή της εξωτερικής πολιτικής στις προπαγανδιστικές ανάγκες της προεκλογικής περιόδου που οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε οδυνηρά για τα εθνικά συμφέροντα, σφάλματα. Είπε μάλιστα πως με την στάση του ο πρωθυπουργός αποθρασύνει ακόμη περισσότερο την ´Αγκυρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την απόλυτη ανησυχία του για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα με αιχμή το Μνημόνιο Τουρκίας, Φιλανδίας και Σουηδίας που απελευθερώνει την πώληση όπλων προς τη γείτονα χώρα αλλά και την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος Turkaegean από την Άγκυρα που της επιτρέπει να προσπαθήσει να οικειοποιηθεί ολόκληρο το Αιγαίο.

Την ίδια ώρα όπως είπε ανησυχεί για την αναβάθμιση της θέσης της Τουρκίας στα δρώμενα την ίδια ώρα που κλιμακώνει τις αναθεωρητικές της βλέψεις στο Αιγαίο.

“Είμαστε ανήσυχοι γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει να είναι καθόλου ανήσυχη για όλα αυτά. Κι αυτό μάς κάνει ακόμη πιο ανήσυχους”. Ανέφερε μάλιστα ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δείχνει να ανησυχεί γι’ αυτές τις εξελίξεις αλλά δηλώνει και ικανοποιημένη μέσω κύκλων της την ώρα που η Τουρκία μονοπωλεί επισήμως και με την υπογραφή της ΕΕ τον ρόλο Αιγαίο.

“Εσείς δεν είσαστε που λέγατε το όνομά μας είναι η ψυχή μας και κοντέψατε να αναποδογυρίσετε τον κόσμο για το Βόρεια Μακεδονία;” διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας καταγγέλλοντας τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη που “δεν είχε την εντιμότητα να πει mea culpa, κανονικά θα έπρεπε να παραιτηθεί και κάνει ΕΔΕ για να δει πώς κατοχυρώθηκε αυτό το σήμα”.

Τόνισε επίσης πως αυτή είναι η λογική όσων κάνουν τα λιοντάρια και τους εθνικόφρονες αλλά στην πράξη είναι δειλοί απέναντι στην εθνική ευθύνη.

Αναφερόμενος στο θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής και της αγοράς ενέργειας ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους κυβερνώντες μίλησε για “πολιτικούς απατεώνες” και προειδοποίησε ότι μετά τις εκλογές το “πάρτι θα τελειώσει” κάτι που οφείλουν να το γνωρίζουν καλύτερα οι βουλευτές της συμπολίτευσης πολλοί από τους οποίους όπως ανέφερε δεν θα εκλεγούν στην επόμενη Βουλή με την απλή αναλογική.