Τσίπρας: Αν τολμά ο Μητσοτάκης ας κάνει εκλογές – Οι ψευτοκουτσαβακισμοί δείχνουν αδυναμία

Το μπαλάκι που τού πέταξε την προηγούμενη Κυριακή αναφορικά με το αίτημα των εκλογών επέστρεψε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό και μάλιστα προκαλώντας τον κ. Μητσοτάκη αν τολμά να τίς προκηρύξει ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ ξεπέρασε τον κάβο του ερωτήματος “γιατί δεν ζητάει εκλογές” καθώς θεωρεί ότι πρέπει να φύγει η καταστροφική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας κάτι που είχε πει και πέρυσι: “Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Αν έχει θάρρος κι αν τολμά στο χέρι του είναι να κάνει εκλογές” ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός ένα μήνα από την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ αξίωνε να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι εν μέσω πανδημίας δεν προτίθεται να ζητήσει εκλογές και σημείωσε πως ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα βρει ούτε συμμέτοχο ούτε συνένοχο σ’ αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη δεν έβγαλε κάποια μεγάλη είδηση. Ήταν όμως ενδεικτική της σκλήρυνσης της κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση και πρωτίστως τον πρωθυπουργό. Όσα απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις αναφορές Μητσοτάκη περί γαλοπούλας καταδεικνύουν πως η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πολιτικών θα φθάσει στα άκρα και επιπλέον πως δεν υπάρχει κανένα πεδίο πολιτικής συνεννόησης. “Οι ψευτοκουτσαβασκισμοι και οι μαγκιές περί γαλοπούλας θέτουν το ζήτημα σε επίπεδο έκτης δημοτικού και οπαδών ποδοσφαιρικών αγώνων” σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας καυστικά πως όλα αυτά δεν επιδεικνύουν κάποια πυγμή, αλλά αδυναμία. Συνέστησε δε στον πρωθυπουργό να είναι πιο φειδωλός σε ψευτοκουτσαβακισμούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωξε στον αντίποδα των όσων είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως μία δύναμη ευθύνης και συνέπειας. Επανέλαβε με σαφή τρόπο πως η στόχευση του κόμματός του είναι να αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη στις κάλπες της απλής αναλογικής ώστε να μπορέσει να σχηματίσει μία προοδευτική κυβέρνηση. Παρατήρησε πως και οι πολιτικές δυνάμεις θα κριθούν από τη στάση τους καθώς και ότι όσο πιο μεγάλη θα είναι η διαφορά τόσο πιο εύκολα θα συγκροτηθεί κυβέρνηση. Για το ΚΙΝΑΛ απέφυγε να απαντήσει εάν το αίτημα συνεργασίας θα υποβληθεί ανεξαρτήτως τού ποιος θα είναι πρόεδρός του. Διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων κομμάτων, και σημείωσε ότι πολλές φορές σημασία δεν έχουν τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές. Όμως, πρόσθεσε με νόημα κι αυτό έχει την αξία του πως στην αντιπαράθεση των προσώπων ο πολίτης πρέπει να βλέπει το πολιτικό διακύβευμα.

Έχει ενδιαφέρον πως ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε τί θα κάνει εάν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ πως επέμεινε ότι θα είναι πρώτο κόμμα και για τον εαυτό του σχολίασε πως δεν θέλει να είναι μνημείο του εαυτού του για να σημειώσει πως και ο ίδιος από το 2008 έχει μάθη από τα λάθη του, έχει μεγάλη πείρα και εξελισσεται.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέχεια του ανοίγματος που έκανε στη μεσαία τάξη κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ (λέγοντας μάλιστα ότι το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι είναι αυτοδημιούργητη) έκανε και αυτοκριτική για το πώς επιβαρύνθηκε επί δικής του κυβέρνησης λέγοντας πως “δεν ήταν επιλογή μας, ήταν ανάγκη για να βγούμε από τα μνημόνια”. Όμως καυτηρίασε την στάση του πρωθυπουργού που είχε σχολιάσει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν δικαιούται να ομιλεί για τη μεσαία τάξη λέγοντας “αν δεν έχω εγώ το δικαίωμα να μιλώ για μεσαία τάξη ποιος το έχει. Αυτός που δεν γνωρίζει πόσο κάνει μία φρατζόλα;”

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε πως στην κυβέρνησή του θα συμμετέχουν προσωπικότητες εκτός κόμματος, προσωπικότητες που διακρίθηκαν για τη συμμετοχή τους και την συμβολή τους στην επιστήμη. Διευκρίνισε ότι η δέσμευσή του αυτή δεν αφορά συνδικαλιστές, ούτε ασφαλώς τον ΣΕΒ που βρίσκεται στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.