Τσίπρας: Ανάγκη για αλλαγή του ευρωπαϊκού μοντέλου που στηρίζεται σε νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές πολιτικές

Στην αλλαγή του ευρωπαϊκού μοντέλου που στηρίζεται σε νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές πολιτικές που επιβάλλουν την δική του ατζέντα αναφέρεται συχνά το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας. Το έκανε και προχθές κατά την παρέμβασή του σε εκδήλωση των ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών αναφερόμενος στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θεωρεί ότι όλες οι ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να ενωθούν και να προωθήσουν πολιτικές για μία πιο κοινωνική, βιώσιμη και δημοκρατική Ευρώπη που προωθεί την ειρήνη. Και πιστεύει ότι η προοδευτική Ευρώπη οφείλει να ακολουθήσει τα βήματα που ξεκίνησε ο Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ στηριζόμενη στο Ταμείο Ανάκαμψης, στην αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και την προώθηση μίας Πράσινης Συμφωνίας, τα οποία ωστόσο όπως επισημαίνει δεν αρκούν.

Το μοντέλο Μπάιντεν πρέπει να εφαρμοστεί και στην ΕΕ με στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων, την αύξηση της φορολογίας του μεγάλου πλούτου και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Με βάση αυτές τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρώπης προς την κατεύθυνση αυτή. Ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τρεις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδας: Τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές, της Ευρωπαϊκή Αριστερά και τους Πράσινους, που αναμένεται να παίξουν κεντρικό ρόλο στις επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία.

Στην ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους εντάσσεται και η πρόταση της Κουμουνδούρου για τα εργασιακά που αποσκοπεί στην ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και την θωράκιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων σε μία πιο ψηφιακή αγορά εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προετοιμάζεται ήδη πολιτικά και οργανωτικά για την “μάχη των μαχών” όπως έχει χαρακτηρίσει ο Αλέξης Τσίπρας τις αντιδράσεις απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει θέσει ως σταθμό την την συγκέντρωση της Πέμπτης για την Εργατική Πρωτομαγιά και θα συμμετάσχει σε όλα τα επίπεδα στην διαδήλωση προπομπό για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

-Ad-