Τσίπρας: Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί – Δεν φτιάξαμε εμείς το πελατειακό κράτος

“Με την ευθύνη δεν έχω τσακωθεί όμως αναλαμβάνω αυτήν που μού αναλογεί. Στα συνολικά 49 χρόνια της μεταπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τέσσερα χρόνια. Δεν φτιάξαμε εμείς το πελατειακό κράτος”. Με αυτήν την οπτική προσέγγισε το θέμα της τραγωδίας στα Τέμπη ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά πάντα με το εάν η κυβέρνησή του έχει μερίδιο ευθύνης για ό,τι συνέβη.

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά το τραγικό δυστύχημα, έπειτα από δύο βδομάδες επιβεβλημένης σιωπής όπως είπε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έδειξε ότι είναι διατεθειμένος να κάνει μία ισορροπημένη ανάληψη ευθύνης για ό,τι τού αναλογεί ασκώντας οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για λάθη και παραλείψεις. “Ούτε ο πατέρας μου, ούτε ο θείος μου ήταν πρωθυπουργός. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο κι ο Κώστας Καραμανλής είναι εκπρόσωποι οικογενειών που κυβέρνησαν τη χώρα επί 60 χρόνια” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά την συνέντευξή του προς τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του ελληνικού δημοσίου με την Hellenic Train και μάλιστα πάνω στην σύμβαση που τροποποίησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιτρέποντας στους Ιταλούς να μην προχωρήσουν σε επενδύσεις 750 εκατομμυρίων ευρώ με αντάλλαγμα το ελληνικό κράτος να μην υλοποιήσει τα μέτρα ασφαλείας. Συγχρόνως επανέλαβε την εμπιστοσύνη του προς την ελληνική δικαιοσύνη, μολονότι τον έχουν απογοητεύσει όπως είπε μερικοί δικαστές για να επισημάνει ότι “αν ήμουν Ντογιάκος θα είχα παραιτηθεί”. Εξήγησε ότι το γεγονός πως ο γιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ήταν μετακλητός υπάλληλος του Κώστα Καραμανλή οδηγεί σε σύγκρουση συμφερόντων γι’ αυτό και ο κ. Ντογιάκος θα έπρεπε να παραιτηθεί. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι στα Τέμπη είχαμε ανθρωπογενή καταστροφή, ενώ στο Μάτι ήταν φυσική καταστροφή με κάκιστη επιχειρησιακή διαχείριση και συγχρόνως επέμεινε στο γεγονός πως “ο Καραμανλής εξαφανίστηκε σχολιάζοντας πως θέλει να κριθεί από τον ελληνικό λαό κρυπτόμενος”. Σε σχέση με την σύμβαση 717 που αφορά το σύστημα τηλεδιοίκησης ETCS ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για “γιοφύρι της Άρτας” και παρουσιάζοντας έγγραφα είπε το Μάιο του 2019 είχε ολοκληρωθεί το 72,4% του έργου και το Μάρτιο του 2020 δηλαδή επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη μόλις το 74% και τον Φεβρουάριο του 2023 το 77%.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει άμεσα ποια Κυριακή του Μαϊου θα γίνουν εκλογές λέγοντας πως είναι ντροπιαστική η συζήτηση για κάλπες το καλοκαίρι και τόνισε πως ο στόχος της πολιτικής αλλαγής είναι απολύτως εφικτός σχολιάζοντας πως “δεν θα είναι υγιεινός περίπατος οι εκλογές”.

Όταν ρωτήθηκε για τη δική του στάση σε περίπτωση ήττας εξήγησε πως δεν αισθάνεται ότι η ιστορία τού χρωστάει για να σημειώσει πως “αποφασίζουμε συλλογικά στο ΣΥΡΙΖΑ κι έχω εντολή από 150.000 μέλη και μία συγκεκριμένη θητεία”.

Διευκρίνισε για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ότι δεν θα έρθει στην εξουσία “για να εκδικηθεί ή να καταστρέψει” και εκτίμησε ότι τώρα διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για προγραμματικές συγκλίσεις. Αναφορικά με το θέμα Πολάκη παρέπεμψε στα αρμόδια όργανα και στις συλλογικές αποφάσεις.