Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα αναγνώρισε ότι υπάρχουν γνωστές ανησυχίες, ιδίως σε ό,τι αφορά την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης, της δίκαιη κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων κατά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.
Αυτό τουλάχιστον μετέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΕ που ενημέρωσε τον διεθνή Τύπο για την συνάντηση της αρμόδιας επιτρόπου για θέματα αξιών και διαφάνειας της ΕΕ με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Επίσης, μέσω του εκπροσώπου η κυρία Γιούροβα κατέστησε σαφές ότι είαι καθήκον των κρατών μελών να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους ώστε να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν περιλαμβάνει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ελευθερία της έκφρασης.
Είναι ενδεικτικό πως μετά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν προϊδέασε με tweet της για τον σκοπό της αυριανής της επίσκεψής στην Αθήνα λέγοντας πως όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν κατά τις συναντήσεις που θα έχει με την ελληνική κυβέρνηση δηλαδή τον πρωθυπουργό, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Δικαιοσύνης. “Πριν από την επίσκεψή μου στην Αθήνα, συνάντησα τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ελλάδα με βάση την ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στα μέσα ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη χρήση spyware. Θα συνεχίσω αυτές τις συζητήσεις με την κυβέρνηση αύριο” έγραψε.
Γίνεται σαφές πως η κα Γιούροβα θα θέσει ανοιχτά τα ζητήματα της κατάστασης των μέσων ενημέρωσης, της δίκαιης κατανομής χρηματοδότησης (λίστα Πέτσα) αλλά και τα ζητήματα ασφάλειας των δημοσιογράφων (Κουκάκης, Καραϊβάζ”.
Σημειωτέον πως ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με την αντιπρόεδρο της ΕΕ ανέφερε πως εξέφρασε την ανησυχία του για τα πλήγματα που έχει δεχθεί το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, “πλήγματα που θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία στη χώρα μας”.
Αναφέρθηκε στο μεγάλο σκάνδαλο-όπως είπε- των παρακολουθήσεων και το δίδυμο σκάνδαλο της συγκάλυψης της αλήθειας και των ευθυνών για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, όπως επίσης και στο ζήτημα του ελλείμματος πλουραλισμού στα ΜΜΕ, καθώς και το ζήτημα της υπονόμευσης και εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης που έχει όπως ανέφερε δημιουργήσει ένα χάσμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το θεσμό της δικαιοσύνης στη χώρα μας.
Τόνισε επίσης πως την ανησυχία για τις εξελίξεις στη χώρα μας τη συμμερίζονται και στην Ευρώπη με την επισήμανση πως “παρακολουθούν όσα συμβαίνουν, διότι η προστασία του κράτους Δικαίου δεν είναι μόνο μία εσωτερική υπόθεση, αλλά αποτελεί πυλώνα των κοινών ευρωπαϊκών αξιών του ευρωπαϊκού κεκτημένου”.