Τσίπρας: Ανήσυχος για την εξέλιξη της πανδημίας – Τα μέτρα που προτείνει

Ανήσυχος για την εξέλιξη της πανδημίας και το μη σοβαρό τρόπο με την οποία αντιμετωπίζει μία απολύτως σοβαρή κατάσταση η κυβέρνηση εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με ειδικούς επιστήμονες και επιδημιολόγους.

Μάλιστα πρότεινε σειρά μέτρων όπως και η υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους και σε κλειστούς χώρους αλλά και η χορήγηση μαζικών ράπιντ τεστ για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους με κάλυψη από το κράτος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα περπατήσει αύριο στους δρόμους του Περιστερίου για να συνομιλήσει εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων με κατοίκους και καταστηματάρχες της περιοχής για τα προβλήματά τους δεδομένης και της κρίσης ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη σύσκεψη που είχε με τους ειδικούς είπε ότι είναι αδιανόητο να έχουμε ξεπεράσει τους 20.000 νεκρούς, να έχουμε τη μακάβρια πρωτιά σε όλη την Ευρώπη και μία από τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο, να έχουμε κάθε ημέρα πάνω από 150 ανθρώπους πρόχειρα διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και ακόμη και τώρα να μην προχωρά η επίταξη ιδιωτικών κλινικών και η ένταξη στη μάχη κατά της πανδημίας και στρατιωτικών νοσοκομείων. Επιπλέον ζήτησε:

-Να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις 800 και πλέον γιατρών που έχουν κάνει τα χαρτιά τους και περιμένουν στις λίστες να διοριστούν

-Να σταματήσουν τα μηνύματα χαλάρωσης “και οι κυβερνητικές ανοησίες περί πανδημίας ανεμβολίαστων” και να ξαναγίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους, ειδικά σε όλους τους κλειστούς χώρους

-Να εφαρμοστεί άμεσα εκτεταμένη τηλεργασία καθώς οι χώροι εργασίας είναι πλέον μία από τις βασικές αιτίες υπερμετάδοσης, κάτι που θα προκαλέσει αποσυμφόρηση και στα μέσα μαζικής μεταφοράς

-Τα σχολεία να μην ανοίξουν μετά τις γιορτές όπως έκλεισαν. Να προσληφθούν με διαδικασίες εξπρές αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για να σπάσουν τα τμήματα των 28 και 29 μαθητών και να αλλάξει το πρωτόκολλο των 50+1 % των μαθητών για να κλείνει ένα τμήμα.

-Να ξεκινήσει μια νέα μεγάλη εκστρατεία όχι μόνο για την τρίτη αλλά και την πρώτη δόση του εμβολιασμού καθώς η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις της δυτικής Ευρώπης.

-Να διατεθούν μαζικά σε όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ράπιντ τεστ με αποζημίωση από το Δημόσιο κι όχι σελφ τεστ μειωμένης αξιοπιστίας.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο καθηγητής αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και Κλινικός Ογκολόγος στο Harvard Medical School Όθωνας Ηλιόπουλος, η τ. καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Αθηνά ΛΙνού, ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ Γιάννης Καλομενίδης, ο καθηγητής Βιοπληροφορικής και Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Παντελής Μπάγκος, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για την πανδημία Τάκης Παναγιωτόπουλος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης