Τσίπρας: Αποκατάσταση της δικαιοσύνης, οι πολιτικές Μητσοτάκη διευρύνουν ραγδαία τις ανισότητες

Την στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην προοπτική να συγκροτηθεί προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχοντας στην Προσύνοδο του PES στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που συμμετέχει ως παρατηρητής είπε ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης αλλά και προϋποθέσεις για πολιτική αλλαγή στην επόμενη εκλογική μάχη. Σημείωσε δε ότι η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση θα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς στην Ελλάδα διακυβεύονται πολύ σημαντικές αξίες που αφορούν τη δημοκρατία και το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, όπως και την αντιμετώπιση της διαφθοράς και των ανισοτήτων.

Σημειωτέον πως η Σύνοδος του κόμματος των Ευρωσοσιαλιστών επικεντρώθηκαν όπως αναμενόταν στο σκάνδαλο Qatargate, στην αποπομπή της Εύας Καϊλή και την προάσπιση του κράτους δικαίου στα κράτη-μέλη.

Εξ αυτού του λόγου στην παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος “για ένα αδιανόητο σκάνδαλο υποκλοπών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που διερευνάται και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς καθώς αφορά παρακολούθηση όχι μόνο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεκάδων πολιτικών, δημοσιογράφων ακόμη και των επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων”. Και πρόσθεσε πως η Ελλάδα απασχολεί τη διεθνή κοινή γνώμη και για ένα πρωτοφανές ευρωπαϊκό σκάνδαλο στο οποίο πρωταγωνιστεί η Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Σημείωσε μάλιστα ότι η κυρία Καϊλή παρότι ανήκει στην ομάδα σοσιαλιστών συνεργαζόταν πιο στενά με το ΕΛΚ, στήριζε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και επιπροσθέτως τήρησε αρνητική στάση στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία συμμετείχε. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η Εύα Καϊλή ήταν έντονα αντίθετη σε κάθε σκέψη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, “μη τυχόν και υπάρξει προοπτική κυβερνητικής αλλαγής”.

Στο περιθώριο της Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι με τον οποίο αντήλλαξαν απόψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό σχέδιο αξιοποίησής του. Συζήτησαν επίσης για το νέο σχέδιο RePowerEU καθώς και για το κρίσιμο θέμα του ιδιωτικού χρέους.