Τσίπρας: Δεν ξέρω αν υπάρχουν λεφτόδεντρα, αλλά κλεφτόδεντρα υπάρχουν σίγουρα

Μήνυμα υπέρ της συναυλίας ειρήνης που θα διοργανωθεί απόψε στα Προπύλαια έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας την ελπίδα ότι “οι πολίτες της Αθήνας θα δώσουν σήμερα το παρόν”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία -που κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθεί στο χώρο της συναυλίας- σχολίασε πως “δεν καταλαβαίνω γιατί σε αυτονόητα πράγματα πρέπει να πλακωνόμαστε και να τσακωνόμαστε” τονίζοντας πως πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα να σταματήσει η φρικαλεότητα και οι σφαγές των αμάχων και μάλιστα οι συμμετέχοντες με πολύ σπουδαία διαδρομή -όπως είπε- μαζεύουν και χρήματα ώστε να δοθούν στους αμάχους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Αντένα επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη γιατί γύρισε με άδεια χέρια από τη Σύνοδο Κορυφής σε αντίθεση με τους ομολόγους του της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και σημείωσε πως “αν ήμουν εγώ στη Σύνοδο και είχα προαναγγείλει πως θα κερδίσω κάτι και γύρναγα πίσω χωρίς αυτό, τότε μάλλον θα γύριζα με τα πόδια από τις Βρυξέλλες και εσείς θα μιλούσατε για εθνική αποτυχία” Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια, έκανε λόγο για 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και μίλησε για “κλεφτόδεντρα” με πρωταγωνιστή τη ΔΕΗ και τα golden boys της επιχείρησης. “Δεν ξέρω αν υπάρχουν λεφτόδεντρα, αλλά κλεφτόδεντρα υπάρχουν με 1,4 δισ. αισχροκέρδεια και να πρωταγωνιστεί η ΔΕΗ και τα golden boys είπε χαρακτηριστικά μιλώντας για “άλωση του κράτους”.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό διότι δεν παρεμβαίνουν για να σταματήσουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και ανέφερε πως έχουν γίνει τραγικά στρατηγικά λάθη στον ενεργειακό σχεδιασμό. Κάλεσε την κυβέρνηση να παρουσιάσει αναλυτικά ποιο είναι το υπερκέρδος από τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και σχολιάζοντας όσα έγιναν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής μίλησε για εθνική αποτυχία.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από τις κάλπες της απλής αναλογικής, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ “είναι χαοτικές” καθώς ο κ. Μητσοτάκης είναι εκπρόσωπος της αντίληψης ότι τα πράγματα μπορεί να τα ρυθμίζει η αγορά και σχολίασε πως η κρίση των πολιτών θα διαμορφώσει νέες συνθήκες: Πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης κυβέρνησης συνεργασίας που θα έχει την πλειοψηφία των βουλευτών. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει αυτές τις εκλογές υπάρχει η δυνατότητα το πρώτο κόμμα να συνεργαστεί με το τρίτο ή με το τέταρτο.

Για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο πρόεδρός του ανέφερε πως θα κληθεί να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις ώστε να προχωρήσει ως σύγχρονο κόμμα της αριστεράς που θα καλύπτει από τα αριστερά της αριστεράς, ως το δημοκρατικό κέντρο και τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς όπου ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια είναι -όπως ανέφερε- ηγεμονική δύναμη.