Τσίπρας: Δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του για τις πολιτικές που ακολουθούν

Την απόφασή του εν είδει δέσμευσης πως δεν θα αφήσει σε χλωρό κλαρί τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του για τις πολιτικές που ακολουθούν στο πτωχευτικό, εργασιακό, ασφαλιστικό και συνολικά σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός ζυγίζει ακόμη την πιθανότητα να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές “γιατί γνωρίζει ότι η πολιτική του παράγει πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια” και ανέφερε ότι το κόμμα του θα κινητοποιήσει το επόμενο διάστημα τους πολίτες ώστε να διεκδικήσουν μία εναλλακτική για τη χώρα με περισσότερη Δημοκρατία και Δικαιοσύνη.

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά, τάχθηκε υπέρ της προσφυγής στην Χάγη για την διευθέτηση της μοναδικής διαφοράς της υφαλοκρηπίδας και προέβλεψε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα θέσει τα ζητήματα εις βάθος εκτιμώντας ότι έχει σοβαρές “αβαρίες” στο εσωτερικό του. Καταλόγισε στον πρωθυπουργό επίσης ότι δεν εκμεταλλεύεται το μομέντουμ που η Τουρκία είναι οικονομικά στριμωγμένη και σχολίασε ότι εάν η γειτονική χώρα πάρει αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ χωρίς όμως δεσμεύσεις επίλυσης των διαφορών με την Ελλάδα “τότε εμείς θα είμαστε χαμένοι”. Επανέλαβε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί και διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση δρα ενοχικά, μάλιστα όπως είπε δεν φέρνει προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας που είναι προς όφελος της χώρας, γιατί φοβάται τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, τον κ. Σαμαρά και άλλους βουλευτές.

Σε ό,τι αφορά το εργασιακό που συζητείται ήδη στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε ότι “είναι ένα γραμμάτιο όσων στήριξαν προεκλογικά τον κ. Μητσοτάκη” και τόνισε πως τα λίγα θετικά του άρθρα είναι ο φερετζές για να καλύψει μία πολύ μεγάλη αμαρτία. “Ο κ. Μητσοτάκης μέσω του πρόθυμου για τις βρώμικες δουλειές κ. Χατζηδάκη φέρνει την επιθυμία του ΣΕΒ και του ΔΝΤ που δεν κατάφεραν να τα περάσουν μέσα στα μνημόνια” είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την προανακριτική για τις τηλεοπτικές άδειες μίλησε για “απόλυτο φιάσκο” και σχολίασε πως “δεν υπάρχει ούτε ίχνος αμφιβολίας για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, όπως φάνηκε από την έκθεση της ΤτΕ για την πορεία των χρημάτων”. Διερωτήθηκε επίσης με νόημα: “Ξέρετε άλλη κυβέρνηση που να επιχείρησε να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο;”

Μιλώντας για τον εμβολιασμό εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την υποχρεωτικότητά του αλλά και ως προς την θέσπιση προνομίων για όσους έχουν εμβολιαστεί. “Φοβάμαι μία διαδικασία μιθριδατισμού, μην συνηθίσουμε σιγά σιγά στην “αναγκαιότητα” παραβίασης δικαιωμάτων και ελευθεριών” τόνισε.

Αναφορικά με την πανδημία είπε ότι αυτό που δεν αποτιμάται είναι ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας είχαμε σχεδόν 400 απώλειες και στη δεύτερη πάνω από 12.000, 31 φορές περισσότερες απώλειες. Και συμπλήρωσε ότι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων είχαμε θνητότητα γύρω στο 60%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 30-35%. Δεν ήταν μόνο η ΜΕΘ Αγρινίου που είχε θνητότητα 100%, άλλες έξι πόλεις της χώρας είχαν αυτή τη θνητότητα. Ο Πύργος, η Κέρκυρα, οι Σέρρες, το Κιλκίς και η Έδεσσα. Επίσης, αναφερόμενος στα χρέη της ΝΔ σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστούσε 9 εκατομμύρια ευρώ, σήμερα δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες. “Δεν μπορεί εμείς να κάνουμε χρηστή διαχείριση και η ΝΔ να έχει καταγραφεί για το 2019 ως το κόμμα που παρότι υπερχρεωμένο έκανε την ακριβότερη διαφήμιση με βάση τα στοιχεία της Google στο διαδίκτυο.

Σκληρή κριτική άσκησε και για την εφαρμογή του νέου συστήματος στις πανελλαδικές εξετάσεις λέγοντας ότι τη δύσκολη χρονιά της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκη επέλεξε να κάνει μία αλλαγή που θέτει εμπόδια για 30.000 παιδιά που θα μείνουν εκτός ΑΕΙ. Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως δεν έχουν περάσει ούτε έξω από δημόσιο πανεπιστήμιο. Είναι παιδιά του κολλεγίου, δεν έδωσαν καν πανελλαδικές πήγαν στο εξωτερικό. Δεν έχουν επίγνωση ούτε τί είναι να δίνεις εξετάσεις ούτε καν ποιο είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο, το υποτιμούν.