Τσίπρας: Δεν θα δώσουμε ανοχή στο ιδιότυπο πραξικόπημα της ημίκλειστης Βουλής για να νομοθετούν αδιαφανώς

Ανοχή στο ιδιότυπο πραξικόπημα της ημίκλειστης Βουλής για να νομοθετούν αδιαφανώς και να προβαίνουν σε σκανδαλώδεις απευθείας αναθέσεις δεν θα δώσουμε. Από σήμερα θα είμαστε όλοι οι βουλευτές του κόμματος εδώ και θα “ταράξουμε” την κυβέρνηση στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Με αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, την οποία συγκάλεσε για πρώτη φορά δια ζώσης, υλοποιώντας την παραπάνω απόφαση. Ήταν μία συνεδρίαση κατά την οποία κατήγγειλε τον Κ Μητσοτάκη ότι επιβάλλει καθεστώς ασυδοσία εξυπηρετώντας συγχρόνως τα συμφέροντα μιας ολιγαρχίας.

Ως εκ τούτου, επιχείρησε αναδρομή στην πρακτική της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα της υπολειτουργίας του Κοινοβουλίου, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, κατηγορώντας προσωπικά τον κ.Μητσοτάκη για αδιαφάνεια, αλλά και για την άρνησή του να απαντά στις ερωτήσεις που του έχει υποβάλλει ο ίδιος. Με έμφαση την ερώτηση για την μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ φέτος, παρά τη δύσκολη συνθήκη που αντιμετώπισαν οι μαθητές, την οποία ο πρωθυπουργός “έβαλε στο συρτάρι” τρεις συνεχόμενες φορές.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέμεινε ότι η επείγει το να επιστρέψει στη χώρα η δικαιοσύνη και επεσήμανε ότι στην παρούσα φάση παρατηρείται η σύγκρουση δύο κόσμων, αυτός της δημιουργίας και της εργασίας και ο κόσμος της πελατειακής και παρασιτικής ολιγαρχίας. Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργός ότι επιβάλλει καθεστώς ασυδοσίας του πλούτου και εξουθένωσης του κόσμου της εργασίας και της δημιουργίας κάνοντας την πανδημία άλλοθι για περιστολή της Δημοκρατίας. Μίλησε για γραμμάτια που ξεπληρώνουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του και ανέφερε ότι στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο καθώς υπερασπίζεται τον κόσμο της κοινωνικής πλειοψηφίας: της εργασίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της παραγωγής και της προστιθέμενης πολιτιστικής αξίας, των νέων που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο. Ο κόσμος αυτός συμπλήρωσε δεν πρόκειται να υπογράψει καμία ανακωχή με το χθες.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε μεταξύ άλλων:”Εδώ και ενάμισι χρόνο η κυβέρνηση παρακάμπτει θεσμοθετημένες διαδικασίες ελέγχου με πρόσχημα την έκτακτη ανάγκη, ώστε να σπαταλά δημόσιο χρήμα σε ημέτερους και μέσα ενημέρωσης της αρεσκείας της. Και επιπλέον να νομοθετεί με διαδικασίες πρωτοφανείς και τη Βουλή σε καθεστώς υβριδικής λειτουργίας, ώστε να περνά με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές”.

Πρόσθεσε επίσής πως “ανοχή σε αυτό το ιδιότυπο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα δε θα συνεχίσουμε να δείχνουμε λέγοντας ότι “θα είμαστε και οι 86 βουλευτές σε καθημερινή βάση παρόντες για να αναδείξουμε την αλήθεια και το δίκιο μέσα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες”.

Διευκρίνισε πάντωςι το κόμμα του θα απέχει μόνο από τις ονομαστικές ψηφοφορίες “όσο επιμένουν να βιάζουν την κοινοβουλευτική λειτουργία”, δηλαδή να συνεδριάζει το Σώμα με τους μισούς βουλευτές “λόγω προστατευτικών μέτρων”.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του “στη μονοφωνική προπαγάνδα που η χώρα για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση ζει με το κρατικό χρήμα της λίστας Πέτσα”.

Αίσθηση προκάλεσε πως έπειτα από αρκετό καιρό έβαλε στο στόχαστρο το ΚΙΝΑΛ εξαιτίας της στήριξης που έδωσε στην κυβέρνηση να παρέμβει στην ανεξαρτησία του ΑΣΕΠ.

“Ξηλώθηκαν θεσμοί δεκαετιών, όπως η διαδικασία επιλογής της ηγεσίας του ΑΣΕΠ. Εκεί όπου δυστυχώς, με το ΚΙΝΑΛ να κρατάει το φανάρι στη Δεξιά, η κυβέρνηση προχώρησε στην πλήρωση των θέσεων χωρίς την – ως είθισται – συναίνεση όλων των κομμάτων. Προφανώς, αποβλέποντας στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ ενόψει του μεγάλου προαναγγελθέντος γραπτού διαγωνισμού για χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, αλλά και ενόψει της επιλογής των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης” τόνισε