Τσίπρας: «Οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει χθες»

Καμμένη γη φοβάται ότι θα παραλάβει -για δεύτερη φορά- ο Αλέξης Τσίπρας όταν αποχωρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και γι’ αυτόν τον λόγο επαναλαμβάνει ότι “οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει χθες” προκειμένου η χώρα να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν σε συνθήκες κανονικότητας μέσα από μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας δύο ή περισσότερων κομμάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λίγες ημέρες μετά την επανεκλογή του στην αρχηγία και την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων για την νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του έδωσε την πρώτη του συνέντευξη (real) στην οποία και δήλωσε δικαιωμένος από την έκβαση της διπλής ψηφοφορίας την προηγούμενη Κυριακή. Μίλησε για “ένα ρίσκο που πήραμε και μάς βγήκε” εξηγώντας πως ήταν ιδιαίτερα υψηλός ο αριθμός της συμμετοχής (153.000) και της εγγραφής νέων μελών (110.000 νέα μέλη) κάτι που δεν είναι εύκολο όπως είπε για νέους ανθρώπους.

Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο “άρωμα” γυναίκας που αποπνέει η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής με την επισήμανση πως στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, δηλαδή την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία στις δύο πρώτες θέσεις κατετάγησαν γυναίκες, οι κύριες Έφη Αχτσιόγλου και Ρένα Δούρου και Θεοδώρα Τζάκρη και Κατερίνα Νοτοπούλου αντιστοίχως. Είπε επίσης ότι παρόλο που καταστατικά ψηφίστηκε η ισάριθμη εκπροσώπηση των φύλων (το 50-50) οι γυναίκες σταυροδοτήθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κι έτσι μόνο σε 23 περιπτώσεις εφαρμόστηκε ο κανόνας του Καταστατικού. Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του στους “πασοκογενείς” και τις καλές τους επιδόσεις, μάλιστα ο κύριος Γιάννης Ραγκούσης και η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που διετέλεσαν και γραμματείς του ΠΑΣΟΚ εξελέγησαν στην πρώτη δεκάδα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι υπάρχουν πολίτες που ψηφίζουν για περισσότερα από 10 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν είναι τυχαίο που τα συγκεκριμένα δύο στελέχη βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις καθώς “ο κόσμος τούς αισθάνεται δικούς τους ανθρώπους”. Για τον Αλέξη Τσίπρα ο αριθμός των 172.000 μελών αποτελεί μεγάλη ευθύνη όμως αποδείχθηκε από τις εσωτερικές διεργασίες αποδείχθηκε ότι ο κόσμος πήγε “συνειδητοποιημένος να ψηφίσει και να ενταχθεί.

Σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως εκείνο που ζητάει είναι να μην έχει κλειστά χαρτιά ο κ. Ανδρουλάκης για το “ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός” ώστε να μην μένουν σκιές που έχουν και θεσμικό αντίκτυπο. “Οι περίοδοι εκείνες που οι πρωθυπουργοί έβγαιναν από τις παρακάμερες είναι μακρινές” είπε και επανέλαβε για μία ακόμη φορά πως ο ίδιος απορρίπτει μοντέλα τύπου Παπαδήμου, ή άλλων τραπεζιτών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στη διαπίστωση πως για να συντελεστεί η πολιτική αλλαγή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει να είναι πρώτο κόμμα σχολιάζοντας πως ο προοδευτικός κόσμος που προφανώς θα έχει μεγαλύτερη χαλαρότητα στην ψήφο του την Κυριακή της απλής αναλογικής “οφείλει να γνωρίζει και το γεγονός πως οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν θα κρίνουν το πολιτικό σκηνικό την επόμενη μέρα”.

Μιλώντας για το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν άσκησε κριτική για το Κογκρέσο που εμπεριείχε κι έναν συμβολισμό για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και αναφέρθηκε στα δύο διαφορετικά μοντέλα άσκησης πολιτικής και επιρροής: Το ένα μοντέλο είναι αυτό που γενικώς γκρινιάζει και στο τέλος της ημέρας κερδίζει και το δεύτερο αυτού που εμφανίζεται δεδομένος και στο τέλος της ημέρας εμφανίζεται ικανοποιημένος μόνο από τα χειροκροτήματα. Σχολίασε δε δηκτικά πως “δεν θαυμάζουμε το μοντέλο του πρόθυμου που είναι έτοιμος να τα δώσει όλα και αρκείται με το χτύπημα στην πλάτη και αβροφροσύνη”.

Άσκησε επίσης κριτική στον κ. Μητσοτάκη γιατί μπροστά στις κάμερες στον Λευκό Οίκο δεν έθεσε τα θέματα σχολιάζοντας “μακάρι να το έκανε στην κατ’ ιδίαν συζήτηση”.

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια είπε ότι πρέπει να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλά και να ανασχεδιαστούν οι όροι του Ταμείου Ανάκαμψης.