Τσίπρας: Είναι πολλά τα λεφτά για να μας δίνουν και λογαριασμό

Είναι πολλά τα λεφτά…. του Ταμείου Ανάκαμψης κι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κατά τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες.

Επί της ουσίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του ότι επειδή ακριβώς είναι πολλά τα λεφτά, ήτοι οι πόροι του Ταμείου, δεν θέλουν να υπάρχει έλεγχος, λογοδοσία και διαφάνεια. Η δήλωση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήρθε τυχαία. Εκδηλώθηκε μέσω του λογαριασμού του στο twitter, την ίδια ημέρα που η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ αρνήθηκε στη Βουλή να συναινέσει στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα- πρόταση που κατατέθηκε προ τετραμήνου αλλά ο κ. Τασούλας την έθεσε προς ψήφιση σήμερα, δηλαδή περί τα τέλη Ιουλίου, για τη συγκρότηση επιτροπής διαβούλευσης και λογοδοσίας στη Βουλή για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027. “Η σπουδή του κ. Τασούλα να τη φέρει εν κρυπτώ δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει τα αδύνατα δυνατά για να περάσει στα ψιλά η στάση της, για την οποία δεν υπάρχουν και πολλά επιχειρήματα να υποστηρίξει” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

Σε ανάρτησή του στο twitter o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε χαρακτηριστικά: “Στις 15/3 πρότεινα σύσταση Επιτροπής Ελέγχου της κατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Τέσσερις μήνες μετά την απέρριψαν και τυπικά. Είναι πολλά τα λεφτά για να μάς δίνουν και λογαριασμό… Να, γιατί ο Πρωθυπουργός δεν κάνει πρόωρες εκλογές παρότι ξέρει ότι την άνοιξη κινδυνεύει με συντριβή”.

Ομοίως, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου συμπλήρωνε πως ο λόγος για τον οποίο η ΝΔ απέρριψε την σχετική πρόταση του Αλέξη Τσίπρας δεν είναι μόνο η γνωστή δυσανεξία που έχει η κυβέρνηση στη διαφάνεια και στη λογοδοσία, όμως υπάρχει και δεύτερος λόγος που αφορά-όπως είπε- τις επιδόσεις της.

Σύμφωνα με την κυρία Αχτσιόγλου οι μέχρι τώρα κυβερνητικές επιδόσεις στην απορροφητικότητα αυτών των κρίσιμων για την ελληνική οικονομία κονδυλίων είναι αποκαλυπτικές: Για την ακρίβεια

– Το 2021 η απορρόφηση ήταν μόλις 306 εκατ. ευρώ, ενώ αρχικά η κυβέρνηση προέβλεπε 2,6 δισ. και στη συνέχεια τα μείωσε σε 1,6 δισ., μένοντας τελικά δραματικά μακριά ακόμη και από τον μειωμένο σχεδιασμό της.

– Το 2022 η απορρόφηση μέχρι τον Ιούνιο -χωρίς τα χρήματα να έχουν φτάσει ακόμα στην πραγματική οικονομία- είναι 899 εκατ., δηλαδή το 28% από τα 3,2 δισ. που προβλέπει η κυβέρνηση.

– Συνολικά η απορρόφηση για το 2021 και το πρώτο εξάμηνο του 2022 δεν είναι ούτε η μισή από αυτή που προέβλεπε αρχικά η κυβέρνηση μόνο για το 2021.

Η Κουμουνδούρου δε, με ανακοίνωσή της σχολιάζει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιθυμεί να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφαλή, κοινωνικά δίκαιη και εθνικά επωφελή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όπως επίσης και του ΕΣΠΑ 2021-2027 , όταν αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα υπερβαίνουν τη θητεία μιας κυβέρνησης.

Την πρόταση Τσίπρα στην Επιτροπή Κανονισμού υπερψήφισε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε καλέσει τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να στηρίξουν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα βάσει του άρθρου 118 του Κανονισμού της Βουλής. “Σε μία στιγμή που η Δεξιά επιλέξει ξανά το δρόμο της αδιαφάνειας και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, είναι καιρός να πάρουν όλοι θέση” σημείωνε η αξιωματική αντιπολίτευση.