Τσίπρας: Επαναφορά της 13ης σύνταξης και επιστροφή των οφειλόμενων αναδρομικών

Επαναφορά της 13ης σύνταξης, επιστροφή των οφειλόμενων αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και αποκατάσταση στο βαθμό που είναι δυνατό, της αδικίας με την προσωπική διαφορά περιλαμβάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την ενίσχυση των συνταξιούχων.

Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης έδινε συνέντευξη Τύπου για την οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας είχε στο Αιγάλεω συζήτηση σε καφενείο του Αιγάλεω με συνταξιούχους με τους οποίους συζήτησε διεξοδικά τα προβλήματά τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άσκησε κριτική σε όσους προσπαθούν να φορτώσουν στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις περικοπές που έχουν γίνει στις συντάξεις και μάλιστα ανέδειξε και την διπλή-όπως είπε- εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που περιέκοψε την 13η σύνταξη και δεν έδωσε τα αναδρομικά από δώρα και επικουρικές συντάξεις με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

“Θέλω να σάς θυμίσω τί ακριβώς παρέλβασε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Άδεια ταμεία, 1 δισ. έλλειμμα στον ΕΦΚΑ και περικομμένες συντάξεις 12 συνεχόμενες φορές από το 2010 έως το 2014. (…) 50% λοιπόν περικοπές, 12 συνεχόμενα χαράτσια και περικοπές στις συντάξεις που επέβαλε πράγματι η Τρόικα. Δεν λέω ότι το επιθυμούσαν, αλλά αυτή είναι η αλήθεια και οι δεσμεύσεις που είχαν πάρει από το 2014 με email Χαρδούβελη, το περιβόητο, για να κοπεί το ΕΚΑΣ, το οποίο πράγματι εμείς δεν καταφέραμε να αντικρούσουμε, όπως καταφέραμε μια σειρά από άλλες περικοπές στις οποίες είχαν δεσμευτεί” είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα δεινά που υπέστησαν οι συνταξιούχοι την περίοδο των μνημονίων. Επίσης θύμισε τη συζήτηση που οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ “έβγαιναν στη Βουλή χωρίς θράσος και χωρίς ντροπή και λέγανε ότι ξεπουλάω τη Μακεδονία για να σώσω τις συντάξεις. Και τίς έσωσα τις συντάξεις. Αλήθεια, αφού έσωσα τίς συντάξεις πώς είμαστε εμείς αυτοί που τίς κόψαμε και διαλύσαμε τους συνταξιούχους;” διερωτήθηκε. Πρόσθεσε δε πως όταν η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε τη 13η σύνταξη για τις συντάξεις έως 500 ευρώ και ένα σημαντικό συμπλήρωμα από 30-70% για όλες τις υπόλοιπες για να τονίσει πως ενώ ο κ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί ότι θα την διατηρήσει την κατήργησε.

Αναφερόμενος σε θέματα εξοπλισμών, ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι είναι αναγκαίο να εξοπλίζουμε τον στρατό μας, εκφράζοντας όμως την απορία γιατί η κυβέρνηση έσπευσε να κάνει όλους τους εξοπλισμούς της επόμενης 20ετίας και από τα 14 δισ. ευρώ που κοστίζουν δεν πηγαίνει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

-Ad-