Τσίπρας: Επιλογή αυτοκαταστροφής η άρνηση του Μητσοτάκη να αποδεχθεί τη «χείρα βοηθείας»

Ως επιλογή αυτοκαταστροφής αντιλαμβάνεται η Κουμουνδούρου την άρνηση του πρωθυπουργού να αποδεχτεί την “χείρα βοήθειας”που τείνει η αξιωματική αντιπολίτευση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή επανέφερε την συνολική του πρόταση για διαχείριση της κρίσης στην βάση ενός εξάμηνου σχεδίου που θα συμφωνηθεί σε συμβούλιο υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα πρότεινε για την θέση του κοινού Υπουργού Υγείας την καθηγήτρια του πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Αθηνά Λινού.

Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ανέμενε κάποια θετική ανταπόκριση από τον κ. Μητσοτάκη άλλωστε η πρότασή του είχε απορριφθεί από κυβερνητικές πηγές ήδη από τις προηγούμενες ημέρες με το αιτιολογικό ότι τις αποφάσεις τις λαμβάνουν οι επιστήμονες και όχι οι πολιτικοί. Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας επαναφέροντας την πρότασή ενισχύει το επιχείρημά του ότι το Μαξίμου αρνούμενο την στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλαμβάνει την αποκλειστική ευθύνη για την έκβαση αυτής της πανδημίας. Η ρητορική εξάλλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όλο το τελευταίο διάστημα συμπυκνώνεται στην διαπίστωση πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τον “εγκληματικό εφησυχασμό”. Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρήκε με την σημερινή του παρέμβαση στη Βουλή την ευκαιρία να διευκρινίσει ότι καταθέτοντας την πρότασή του για ορισμό ενός υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής υπό την προύπόθεση ότι θα αποσυρθούν τα αντικοινωνικά -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- νομοθετήματα αυτό δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί την συγκυβέρνηση με την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Εξ αυτού του λόγου και επανέλαβε ότι αυτή την ώρα “δεν είναι πρώτιστο να σάς πούμε φύγετε τώρα και εκλογές” , καθώς πεθαίνουν άνθρωποι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στη δευτερολογία του πάντως ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα ακόμη πακέτο προτάσεων ζητώντας από τον πρωθυπουργό να συναινέσει σε μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των πιο αδύναμων. Σ’ αυτό το κομμάτι μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έδειξε μερικώς να συμφωνεί ανακοινώνοντας στην τριτολογία του ότι θα υπάρξει έκτακτη ενίσχυση των νοικοκυριών για τα Χριστούγεννα.

Νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρότασή του

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για εισόδημα έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημικής κρίσης προ-κάλεσε Κλείνοντας την δεύτερη παρέμβασή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε στην κυβέρνηση να ενισχύσει κάθε νοικοκυριό που πλήττεται οικονομικά με 400 ευρώ για τον πρώτο ενήλικο, 200 για τον δεύτερο ενήλικο και 100 ευρώ για κάθε παιδί.

Συγχρόνως ζήτησε να αναλάβει το κράτος την πλήρη κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων στις πληττόμενες επιχειρήσεις καλύπτοντας μ’αυτόν τον τρόπο 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους. Το σύνολο της κοστολόγησης των μέτρων αυτών ανέρχεται στα 2,3 δις ευρώ. Εκ παραλλήλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδοευτική Συμμαχία είπε ότι το επίδομα ενίσχυσης θα πρέπει να δοθεί στο σύνολο των 578.000 χρόνια ανέργων και όχι μόνο στους 130.000 που προβλέπουν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Στις προτάσεις του συπεριέλαβε και την πραγματοποίηση μαζικών τεστ στα Σχολεία λέγοντας ότι “η συγκλονιστική εμπειρία που κατέθεσε η κ. Γεννηματά” δείχνει πως ένα παιδί μπορεί να κολλήσει ολόκληρη την οικογένεια εφόσον υπάρχει οικονομική αδυναμία να γίνουν τεστ κορονοϊού σε όλους.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι “θέλετε να κρυφτείτε πίσω από συγκεκριμένους επιστήμονες, όχι γενικά από την επιστήμη”, υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης απαξίωσε τον κ. Τσιόδρα αποκαλώντας τον Σωτήρη που δείχνει τα slides και επανέφερε το αίτημα για κατάθεση των πρακτικών της επιστημονικής επιτροπής για τον τουρισμό, την πληρότητα 80% στα πλοία, το άνοιγμα των σχολείων και των γηπέδων. “Φέρτε τα πρακτικά λοιπόν. Τί είπαν οι επιστήμονες για τα γηροκοεμία; Ο ιός επωάζεται μόνο στις καφετέριες; διερωτήθηκε.

Ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε τον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη ότι δεν επικαλέστηκε ποτέ αριθμούς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (πχ 40 νεκροί από την γρίππη σ’ ένα εξάμηνο) για να αντιπολιτευθεί τον ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας και τα σχετικά έγγραφα στα πρακτικά, ενώ έψεξε και το γεγονός ότι παρουσίασε στοιχεία θανάτων από ευρωπαΪκές χώρες όπως πχ το Βέλγιο και η Ιταλία λέγοντας: “Να πάτε στις οικογένειες των ανθρώπων εδώ και να τούς πείτε στο Βέλγιο πεθαίνουν περισσότεροι”.

Παράλληλα σχολίασε πως ακούγονται μέτρα στρατιωτικού τύπου όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας για να

επισημάνει πως μόνο με την καταστολή δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη διερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα επιτάξει τα ιδιωτικά θεραπευτήρια καθώς τα δημόσια έχουν οριακή πληρότητα: “Το διαβαλκανικό είναι άνετο. Θα ανοίξετε το 424; Υπάρχει αόμη και ο Κυανούς Σταυρός, ο Άγιος Λουκάς και η Γενική Κλινική”.

Σημειωτέον πως κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν με νόημα ότι ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε στην τριτολογία του να παραδεχθεί ότι “πέσαμε έξω στη Θεσσαλονίκη” αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τον εφησυχασμό που επιδείχθηκε και τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο τριήμερος εορτασμός του Αγίου Δημητρίου στην πόλη.