Τσίπρας: «Φοβάμαι ότι για τα πανηγύρια είναι η ίδια η κυβέρνηση»

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Ζάκυνθο όπου περιοδεύει λέγοντας πως «φοβάμαι ότι για τα πανηγύρια είναι η ίδια η κυβέρνηση και οι αποφάσεις της».

Ο Αλέξης Τσίπρας, που σήμερα (17.07.2020) θα βρεθεί στην Κεφαλονιά, αναφερόμενος στην κυβέρνηση τόνισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία, φοβούνται τις αντιδράσεις της κοινωνίας, γιατί όλο αυτό που έχουν φτιάξει είναι μια φούσκα, επικοινωνία μόνο και ουσία τίποτα. Και η ύφεση ήρθε πριν να έρθει ο κορονοϊός».

Επεσήμανε ακόμα τον «διπλό κίνδυνο για τον τουρισμό και αναζωπύρωση της πανδημίας», ενώ αναφερόμενος στα 37 δισεκατομμύρια που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα ταμεία του κράτους είπε: «Το μαξιλάρι αντί να γίνει σωσίβιο, ξεπουπουλιάζεται και πάνε αλλού τα λεφτά».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε ακόμα την απουσία των υπουργών Τουρισμού και Υγείας από την κυβερνητική σύσκεψη, σημειώνοντας πως «ο πρωθυπουργός κάλεσε διυπουργική επιτροπή να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την αναζωπύρωση της επιδημίας εν μέσω τουριστικής περιόδου και από την σύσκεψη των υπουργών του έλειπε ο αρμόδιος υπουργός τουρισμού και ο υπουργός υγείας».

«Δεν ξέρω αν τους έχει ήδη απολύσει» σχολίασε δηκτικά ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «έχει ανακοινώσει ανασχηματισμό εδώ και ενάμιση μήνα δεν προχωράει ίσως επειδή από κάποιον εκβιάζεται».

«Στα δύο πιο κρίσιμα υπουργεία, σε κάθε περίπτωση, τόσο η δημόσια υγεία όσο και ο τουρισμός, δεν μπορεί να είναι πεδίο ερασιτεχνισμών και προχειρότητας. Και επιτέλους η κυβέρνηση και ο κύριος Μητσοτάκης πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην επιρρίπτει τις ευθύνες διαρκώς στους πολίτες. Οι πολίτες στάθηκαν εξαιρετικά υπεύθυνοι σε αυτή την κρίση. Τώρα ήρθε η ώρα να δείξει και η κυβέρνηση υπευθυνότητα» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Την ίδια στιγμή τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύουν θέματα που έχουν να κάνουν με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα εργασιακά.

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει μία αναδιάρθρωση στην αγορά, τα στελέχη της μιλάνε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζόμπι, για επιχειρήσεις που δεν είναι βιώσιμες. Έχει πάρει την απόφαση να επιβιώσουν συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν και θα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφήνονται στην τύχη τους και όποια επιβιώσει επιβίωσε».

 

Και πρόσθεσε: «Στο επίπεδο της εργασίας, η ΝΔ επαναλαμβάνει τη συνταγή που τη χαρακτηρίζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η οποία λέει ότι μειώνοντας τους μισθούς και τους κανόνες προστασίας της εργασίας, που τους αντιλαμβάνεται ως βάρος, θα δώσει αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία. Αυτή η συνταγή έχει αποδειχθεί απολύτως αποτυχημένη. Είναι μία προσέγγιση που δημιουργεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα και επιτείνει το οικονομικό πρόβλημα.

Τα μεγέθη που συζητάμε πια για την ύφεση και την ανεργία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό συνέπεια των επιλογών της κυβέρνησης, η οποία δεν στήριξε την πραγματική οικονομία, δεν είναι ζήτημα ανικανότητας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει κίνηση στην αγορά, δεν υπάρχει καταναλωτική δυνατότητα των εργαζομένων, παράγεται νέο κύμα ανεργίας και βυθιζόμαστε στην ύφεση».