Τσίπρας για εκλογικό νόμο: Ο κ. Μητσοτάκης θα αυτοεξευτελιστεί αν τον αλλάξει

Να σταματήσει η κυβέρνηση τα παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι με συνεχείς διαρροές το Μαξίμου τροφοδοτεί τα Μέσα Ενημέρωσης με σενάρια αλλαγής του για δεύτερη φορά στην ίδια θητεία.

Ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης αναλόγως με τί δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με την επισήμανση μάλιστα ότι στην Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις κατά κανόνα πέφτουν έξω. Αν δεν έπεφταν έξω, παρατήρησε, τότε στη θέση του κ. Κατρίνη στο ΚΙΝΑΛ θα ήταν σήμερα ο κ. Λοβέρδος που οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν πρώτο στη μάχη για την ανάδειξη αρχηγού. Νωρίτερα, στην πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε εάν ο πρωθυπουργός είναι τόσο “απεγνωσμένος” και επιδιώκει την αλλαγή του εκλογικού νόμου σχολιάζοντας ότι εάν το πράξει θα αυτοεξευτελιστεί.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι ακατάλληλη για να αντιμετωπίσει την τρομακτική κρίση ακρίβειας και επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη να στηρίξει με ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης την κοινωνία και την οικονομία.

Στην πρωτολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις από τον πρωθυπουργό για τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας: “Γιατί δεν παίρνετε πίσω αυτά τα υπερκέρδη; Τί περιμένετε να βγάλουν άλλα τόσα ή και περισσότερα το επόμενο εξάμηνο; Να γονατίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις; Για να μην πειράζετε την τιμή στο ταμπλό, τα κέρδη του fund που πήρε το 17% της ΔΕΗ και την εύνοια των τριών ιδιοκτητών εταιρειών ενέργειας που είδαν ουρανοκατέβατα κέρδη;” διερωτήθηκε.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε και στη μεσαία τάξη θυμίζοντας πόσα υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης το 2019. Είπε χαρακτηριστικά πώς φτάσαμε στο 2022, μετά από την τραγωδία της πανδημίας και τη λεηλασία της ακρίβειας και η μεσαία τάξη πληρώνει ξανά το μάρμαρο και βαρυγκομά. Επίσης κινδυνεύει με απώλεια εισοδήματος, ενώ οι αδύναμοι είναι αντιμέτωποι με την ενεργειακή φτώχεια.

Σημείωσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν προσδοκά από την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα, “γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη να οργανώσουμε εκείνα τα οικονομικά, κοινωνικά, και πολιτικά μέτωπα που θα αποτρέψουν την μετατροπή της κρίσης σε κοινωνική τραγωδία”.

Θύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση καταψήφισε δύο φορές τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα όρια που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνοντας μάλιστα πλάκα “ότι θα ευνοηθούν τα Καγιέν”