Τσίπρας για καλλιτέχνες: Να αποσύρει ο Μητσοτάκης το Προεδρικό Διάταγμα και να μην τους εξαπατήσει

Υπό τη βαριά σκιά της απώλειας του βουλευτή του Νεκτάριου Σαντορινιού αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία που επρόκειτο να συζητήσει για τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε πριν από λίγη ώρα στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά τα μουσεία με αναφορές και στους αγώνες των ανθρώπων του καλλιτεχνικού κόσμου για το Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τους τίτλους των σπουδών τους με τα απολυτήρια του Λυκείου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολίασε πως κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων που ακόμη και τα κατευθυνόμενα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να κρύψουν, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάζεται να τους συναντήσει στο Μέγαρο Μαξίμου. “Σάς συμβουλεύω, να μην επιχειρήσει για μία ακόμη φορά να τους εξαπατήσει. Ένα πράγμα μόνο οφείλει να πει: Το Προεδρικό Διάταγμα αποσύρεται. Και συγγνώμη για τη λάσπη που εκτοξεύτηκε εναντίον σας όλον αυτόν τον καιρό” σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ λέγοντας πως αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον της πατρίδας “κι όχι οι Πάτσηδες ή τα παιδιά των αρχιδικαστών που σιτίζονται στο καθεστωτικό πρυτανείο και συνεργάζονται με τα funds που απεργάζονται τη μεγαλύτερη ληστεία της ιστορίας εναντίον της κοινωνίας”. Πρόσθεσε μάλιστα αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον υιό του εισαγγελέα Ντογιάκου πως “δεν έχουν την ελάχιστη τσίπα να παραιτηθούν όταν ο Άρειος Πάγος δικάζει και καταδικάζει το μέλλον 700.000 πλειστηριασμών.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τα κρατικά μουσεία, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως “είναι κι αυτό μία ακόμη μορφή της βαρβαρότητας” καθώς επιχειρείται μία αναδιανομή και στα δημόσια μνημεία και μουσεία υπέρ των ελίτ και του πλούτου. “Τα μουσεία μας ως εμπόρευμα προς διάθεση στον πλειοδότη”.

O Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών σε επίπεδο ΤΕ, για τη θέσπιση ολοκληρωμένης δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης για τις παραστατικές τέχνες με διάλογο και ουσιαστική διαβούλευση. Όπως επίσης δεσμεύτηκε για τη διασφάλιση συλλογικών συμβάσεων για καλλιτέχνες και εργαζόμενους του Πολιτισμού με στόχο αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας. Αλλά και για την ακύρωση των μουσείων-νομικών προσώπων με διορισμένες διοικήσεις. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύτηκε για τη μόνιμη επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα με ενότητα στο εσωτερικό αλλά και οικουμενική διάσταση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση διατηρεί ψηλά στην ατζέντα της και το θέμα στην ατζέντα της μπροστά στην διαπίστωση πως η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι επί της διακυβέρνησής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν υπήρχε καμία προστασία για την λαϊκή κατοικία.

Η Κουμουνδούρου τονίζει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας κι εξ αυτού του λόγου δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Την προστασία αυτή ήρε η κυβέρνηση της ΝΔ με τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ασκεί σκληρή κριτική στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη που με βάση ομιλία του στη Βουλή παραδέχεται ότι επί ΣΥΡΙΖΑ και τουλάχιστον ως τον Δεκέμβριο του 2019 υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Ειδικότερα, στις 30 Απριλίου του 2020 ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε στη Βουλή πως όχι μόνο υπήρχε πλαίσιο προστασίας επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά συγχρόνως η κυβέρνηση Τσίπρα είχε μεριμνήσει να διατηρηθεί και για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τις εκλογές του 2019.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η κυβέρνησή του είχε διασφαλίσει έπειτα από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς την προστασία της πρώτης κατοικίας έως το τέλος του 2019 με προοπτική αμέσως μετά να θέσει σε εφαρμογή ένα ολιστικό σχέδιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.