Τσίπρας για Μητσοτάκη: Όχι «ανοσία της αγέλης» και στην οικονομία

Συναινετικός μεν, αλλά συγχρόνως και απόλυτος ως προς την απόρριψη των όποιων εκλογικών σεναρίων εν μέσω της πανδημίας εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας επιμένοντας στην άμεση λήψη μέτρων για την οικονομία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αλλάζει την αντιπολιτευτική του στρατηγική την ώρα που εξελίσσεται η κρίση με τον κορονοϊό. Αντιθέτως επιμένει ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψιν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία προλαβαίνοντας τον πολλαπλασιασμό των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Αυτό ήταν και το πνεύμα της συνέντευξης που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Αντ1 με τον ίδιο να ζητάει από την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει την μέθοδο της «ανοσίας της αγέλης» και στην οικονομία. Δηλαδή σώζοντας στο τέλος μόνο εκείνους που επέδειξαν αντοχές και οδηγώντας στην καταστροφή τις επιχειρήσεις που δεν είχαν την δυνατότητα να ανταποκριθούν στην οικονομική κρίση.

Σε σχέση με τα σενάρια περί διενέργειας εκλογών τον Σεπτέμβριο ο Αλέξης Τσίπρας είναι ξεκάθαρος βλέποντας «απίστευτο κυνισμό» σε όσους τα τροφοδοτούν. «Αν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο σκέφτονται ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του να ξέρετε ότι θα υποστούν τεράστια πολιτική ζημία» λέει και υπενθυμίζει πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει νωπή λαϊκή εντολή». Μάλιστα δείχνει πως τού κάνει αρνητική εντύπωση πως ο πρωθυπουργός δεν επιδιώκει την συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που δείχνουν υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης. «Να μάς πει από που αντλεί την ψευδαίσθηση αυτάρκειας και δεν θέλει την συνεννόηση» επισημαίνει σχολιάζοντας πως αυτό που προέχει δεν είναι μία συζήτηση για εκλογές, εν μέσω πανδημίας, «αλλά να δράσουμε έγκαιρα για να μην μπούμε σε περιπέτειες». Υπό μία έννοια ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως θέτει εμμέσως το θέμα της συνεννόησης κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης είτε μέσω ενός Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών είτε με την δημιουργία ενός ανοιχτού δίαυλου επικοινωνίας.

Για το υγειονομικό σκέλος της κρίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν βάζει ενστάσεις μολονότι εντοπίζει ελλείψεις και πολλές καθυστερήσεις, ακόμη και στην πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Όμως για το θέμα της οικονομίας και της στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων είναι κατηγορηματικός και επιμένει στην γραμμή «κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν».

«Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη σοβαρότητα και όχι με αλαζονεία την αξιωματική αντιπολίτευση» σχολίασε στην συνέντευξή του επικρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπός απάντησε «στον Τσακαλώτο σαν να είναι μαθητούδι στο πρώτο έτος της ΑΣΟΕΕ»

Για τον Αλέξη Τσίπρα το μείζον είναι να αξιοποιηθεί το «υπερόπλο», το μαξιλάρι των 37 δις που άφησε η κυβέρνησή του στην χώρα. Από αυτά τα 16,5 δις ευρώ είναι «κλειδωμένα» για την αποπληρωμή του χρέους επόμενων ετών, επομένως περίπου 20 δις είναι διαθέσιμα. Και άλλα τόσο είναι διαθέσιμα προς την χώρα μας από τους την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων, από τα 12 δις ρευστότητας της ΕΚΤ. Η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει λοιπόν να αξιοποιηθούν περίπου 14 δις από το μαξιλάρι ασφαλείας χωρίς καμία αύξηση του χρέους και αυτά τα χρήματα να κατευθυνθούν για την κάλυψη του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους και άλλα 12 δις να αξιοποιηθούν από τις εγγυήσεις των τραπεζών.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβει την ανησυχία του για το μέλλον της ΕΕ λέγοντας ότι με την κοντόφθαλμη λογική των βόρειων διακυβεύεται η ίδια η συνοχή της καθώς το πλαίσιο στήριξης που φαίνεται πως προκρίνεται από το Eurogroup (500 δις) δεν είναι καθόλου επαρκές και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής νέων μνημονίων.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι μπροστά σε μία τέτοια κρίση «δεν έχει νόημα σ’ αυτήν την μάχη τα κόμματα να ερίζουν και να αντιπαρατίθενται». Γι’ αυτό εξάλλου σχολιάζει πως ορισμένοι μεγιστοποιούν δευτερεύοντα περιστατικά για παράδειγμα δημόσια ανάρτηση μέλους του ΣΥΡΙΖΑ στην Λέσβο για να επιτεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση καλλιεργεί εποικοδομητικό κλίμα. «Κάποιοι ξύνουν τα νύχια τους και από τις δύο πλευρές και ψάχνουν αφορμή. Όμως υπάρχει η μεγάλη εικόνα που η είναι η σύμπλευση για την αντιμετώπιση της πανδημίας» σχολιάζει δηκτικά.