Τσίπρας για πρόστιμο 100 ευρώ: Αυτό που κάνετε είναι οικονομικός εκβιασμός για τους αδύναμους

Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό για την επιβολή της υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό για τους άνω των 60 πολίτες με επιβολή διοικητικού προστίμου 100 ευρώ άσκησε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας: “Αυτό που κάνετε δεν είναι υποχρεωτικότητα. Υποχρεωτικότητα σημαίνει για όλους το ίδιο. Αυτό που κάνετε είναι οικονομικός εκβιασμός για τους αδύναμους και δυνατότητα εξαγοράς του δικαιώματος άρνησης για τους ευκατάστατους: “Δώσε 100 ευρώ και ξεμπερδεύεις”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία χαρακτήρισε δύο φορές τον κ. Μητσοτάκη “αυτουργό της υγειονομικής τραγωδίας που βιώνει ο ελληνικός λαός” και τον κατηγόρησε πως στην κρίσιμη στιγμή για τη χώρα αντί να ενώνει τον ελληνικό λαό κουνάει το δάχτυλο στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για τη διαχείριση της πανδημίας λέγοντας πως “έχετε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια” την ώρα που 155 συμπολίτες μας βρίσκονται προχείρως διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και σχολίασε:

“Λυπάμαι αλλά είστε σε απόλυτη σύγχυση, έχετε χάσει τον έλεγχο και βρίσκεστε πανικό. Διαπράττετε το ένα σφάλμα πίσω από το άλλο και σάς καλώ να συνέλθετε” .

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως η κυβέρνηση επί μήνες επεδίωξε να πείσει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι επιλογή και μάλιστα και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας επιχειρηματολογούσε λέγοντας ότι είναι αντισυνταγματικός. Για το λόγο αυτό παρέθεσε αποσπάσματα από πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού αλλά και του κ. Πλεύρη όταν ο κ Μητσοτάκης δήλωνε ( Mega) “κρίναμε ότι η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει τα όριά της” και ο κ Πλεύρης έλεγε ότι η υποχρεωτικότητα προσκρούει στο Σύνταγμα, το ΣτΕ και το Συμβούλιο Βιοηθικής.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εγκυμονεί κινδύνους και για την κοινωνική συνοχή που είναι απαραίτητη καθώς η πανδημία δεν τελειώνει αλλά και για την έξαρση της αντιεμβολιαστικής δημαγωγίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καυτηρίασε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν πήρε καμία πρωτοβουλία να συνεννοηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, αντιθέτως “σάς ενδιαφέρει μόνο να επιτίθεστε στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ” και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη για μία ακόμη φορά να πάρει πρωτοβουλίες συνεννόησης αντί για καταστολή και σύγκρουση. Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός δημιουργεί κλίμα αναξιοπιστίας παραβιάζοντας ο ίδιος τα μέτρα που νομοθετεί και αντιμετωπίζοντας την εμβολιαστική καμπάνια στη λογική της χρηματοδότησης ΜΜΕ “για να φτιάξετε καθεστώς”. Κάτι που όπως σχολίασε φάνηκε και από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την εξεταστική για τη λίστα Πέτσα.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στο ερώτημα Μητσοτάκη εάν συμφωνεί με τις θέσεις του συμβούλου του, του κ. Γεροτζιάφα (να μην μπαίνουν ανεμβολίαστοι στα ΜΜΜ) σχολιάζοντας: “Σήμερα διάβασα τον κ. Μόσιαλο που είναι σύμβουλός σας να λέει ότι είναι λάθος το 100αρι και θα προτιμούσε θετικά μέτρα για τους συνταξιούχους. Συμφωνείτε με τον κ. Παυλάκη που είναι σύμβουλός σας και λεέι να προχωρήσουμε σε τοπικά λοκντάουν;” Κατέληξε λέγοντας ότι “οι επιστήμονες διατυπώνουν τις απόψεις τους ασχέτως πολιτικής σκοπιμότητας, χωρίς να φοβούνται το πολιτικό κόστος και αυτό είναι κατάκτηση της Δημοκρατίας”. Κατέληξε επαναλαμβάνοντας: Αυτό που κάνετε είναι την κρίσιμη στιγμή αντί να ενώνετε τον ελληνικό λαό να κουνάτε το δάχτυλο. Είστε ο ηθικός αυτουργός της υγειονομικής τραγωδίας”.