Τσίπρας: Η αντίληψη της κυβέρνησης για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα συμπυκνώνεται στο «όποιος δεν μπορεί να προσαρμοστεί πεθαίνει»

Η αντίληψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα συμπυκνώνεται στην αντίληψη που διατύπωσε ο κ. Πέτσας, ότι “όποιος δεν μπορεί να προσαρμοστεί πεθαίνει”. Την άποψη αυτή κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή του συνάντηση με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας λίγες ημέρες πριν από την παρουσία και ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση για την παντελή απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ είναι 680.000 και απασχολούν 1,5 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα η στάση απόλυτης αδιαφορίας μόνο τυχαία δεν είναι αφού η κυβέρνηση έχει δείξει τον σχεδιασμό και τις διαθέσεις της και στο παρελθόν. Από το σχέδιο Πισσαρίδη σειρά δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών για επιχειρήσεις “ζόμπι” που δεν έχουν θέση στην ελληνική οικονομία ώς την αναφορά του κ. Πέτσα πως “όποιος δεν μπορεί να προσαρμοστεί πεθαίνει”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως οι στρεβλώσεις και τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν με εξαγγελίες επιδοματικού χαρακτήρα σχολιάζοντας πως πρέπει να αναζητηθούν από κοινού δομικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν τον κλάδο. Ένα μεγάλο “όπλο” είναι η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις πως θα κατευθυνθούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία στην στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. “Ένα θα σάς πω μόνο. Στο κομμάτι που αφορά τον δανεισμό, ήδη έχουν δεσμευθεί 500 εκατομμύρια για δανεισμών 13 μόνο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με δανεισμό 0,7-0,8%, ουσιαστικά δηλαδή 500 εκατομμύρια για να μπορέσουν αυτές οι 13 επιχειρήσεις να αλλάξουν το δανεισμό τους από τις συστημικές τράπεζες και να πάρουν άφθονο δάνειο έχοντας κέρδος” είπε. Για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε εάν τα χρήματα αυτά κάλυψαν τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων ή οδήγησαν στο να δοθούν χρήματα σε επιχειρηματίες που δεν είχαν τόσο μεγάλη ανάγκη.