Τσίπρας: Η χώρα δεινοπάθησε με τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις που ασκούσαν εξουσία χωρίς να λογοδοτούν

Aνήσυχος για μία ακόμη φορά για το τί θα παραλάβει όταν φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε συνέδριο για το σύστημα υγείας στη νέα εποχή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είπε πως “κάθε μέρα που περνάει είναι ημέρα που ξοδεύεται χρήσιμος χρόνος και κρίσιμοι πόροι για να υποστηριχθεί η κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση η κοινωνία περνάει μεγάλη δυσκολία ,για την ακρίβεια το εισόδημα εξαϋλώνεται, τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα περνούν δύσκολα, και χρειάζονται γενναίες αποφάσεις σε διαφορετική κατεύθυνση”. Σημείωσε μάλιστα ότι δεν είναι ο ίδιος που βιάζεται για εκλογές αλλά ότι είναι το Μέγαρο Μαξίμου που διακινεί σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για να έρχεται ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης και να τα διαψεύδει.

Στο ίδιο συνέδριο και σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές, αποκλείοντας ωστόσο κάθε προοπτική συνύπαρξης με τη Νέα Δημοκρατία. Σχολίασε πως δεν γίνεται να συνεργάζονται δύο πόλοι που κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, και ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας σχηματίζονται όταν ο ένας πόλος συμμαχεί με ένα ή δύο άλλα κόμματα. Άφησε πάντως να εννοηθεί ότι κατανοεί την στάση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που δεν ανοίγει τα χαρτιά του καθώς σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ήρθαν τα κόμματα εκ των προτέρων να αναγγείλουν την συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνεργασίας. “Όχι απλά είμαι έτοιμος για κυβερνήσεις συνεργασίας. Πιστεύω ότι η χώρα δεινοπάθησε με τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις που μετέτρεπαν τη δύναμη τους βάρος στο λαό και ασκούσαν εξουσία χωρίς να λογοδοτούν” είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και επικαλέστηκε την απλή αναλογική που ψηφίστηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σε ερώτημα για το εάν “καλοπέρασε” ο ΣΥΡΙΖΑ όταν σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ σχολίασε πως “εμείς δεν καλοπεράσαμε έτσι κι αλλιώς καθώς ξυπνάγαμε και κοιμόμασταν με το άγχος της χρεοκοπίας”. Είπε επίσης πως με τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν πολύ μεγάλες ιδεολογικές διαφορές όμως η κυβέρνησή του πήρε το ρίσκο να επιλύσει μία 30ετή διαφορά με το γειτονικό κράτος υπογράφοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κάποιο ατύχημα με βάση την ένταση που καλλιεργείται με ευθύνη της Τουρκίας και καυτηρίασε την στάση των συμμάχων της χώρας και συγκεκριμένα των ΗΠΑ που λένε “βρείτε τα”.

Όταν ρωτήθηκε για τους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή επειδή δεν εμβολιάστηκαν ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως αν και βρίσκεται σε αντίθεση με αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανορθολογική συμπεριφορά, η πολιτεία δεν μπορεί να έχει απέναντί τους εκδικητική συμπεριφορά.