Τσίπρας: «Η χώρα δεν έχει κυβέρνηση» – Τι θα συζητηθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο

Τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να συζητήσει στην πρωινή του συνεδρίαση το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Και τα θέματα που “τρέχουν” στην επικαιρότητα είναι πολλά: Από το κυβερνητικό σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης που αφήνει εκτός την πλειοψηφία της κοινωνίας και την έξαρση της πανδημίας και την αποτυχία της κυβέρνησης να την περιορίσει, έως τις σχέσεις κυβέρνησης-Φουρθιώτη αλλά και την μαρμάρινη επιγραφή που θα φέρει το όνομα της υπουργού Πολιτισμού στον χώρο της Ακρόπολης.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη επεσήμανε ότι “η χώρα δεν έχει κυβέρνηση” προειδοποιώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να εμποδίσει την εφαρμογή του νομοσχεδίου για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες. Όσο για το Ταμείο Ανάκαμψης ανέφερε ότι μία επόμενη κυβέρνησή του θα επιδιώξει να το αναθεωρήσει με νέα πρότασή της προς την Κομισιόν.

Στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής για το “Σχέδιο Ανάκαμψης” η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου επεσήμανε πως σε καμία περίπτωση δεν αφορά την επούλωση των άμεσων πληγών της κρίσης. Όπως είπε δεν απαντά στις πιεστικές βιοποριστικές ανάγκες νοικοκυριών, εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν αποτελεί σχέδιο για το πώς θα λειτουργήσει η πραγματική οικονομία όταν αρθεί το lockdown. Όπως ανέφερε η κυβέρνηση καταθέτει ένα σχέδιο για πρόγραμμα ύψους 31 δις ευρώ που θα υλοποιείται τουλάχιστον ως το 2026 και στην πραγματικότητα δεν το έχει συζητήσει με κανέναν εντός Ελλάδας. Το σχέδιο αυτό, πρόσθεσε η κυρία Αχτσιόγλου ενσωματώνει τη φιλοσοφία της έκθεσης Πισσαρίδης περιλαμβάνοντας ιδιωτικοποιήσεις δομών, υποδομών και υπηρεσιών, αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων, συμπίεση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και απαξίωση του κοινωνικού κράτους. Ανέφερε ακόμη ότι η χορήγηση των δανείων σε ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια θα γίνει μέσω των συστημικών τραπεζών, κάτι που σημαίνει ότι αποκλείονται οριστικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με πρόσβαση στον δανεισμό μόλις σε 30.000 επιχειρήσεις. Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι πρόκειται για ένα σχέδιο απορρύθμισης και ελαστικοποίησης της αγοράς Εργασίας με προφανή αρνητική επίπτωση στο επίπεδο των μισθών.

-Ad-