Τσίπρας: Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει στο δρόμο των χρεοκοπημένων πολιτικών επιλογών του Μητσοτάκη

Επιτάχυνση σε όλα ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπονοώντας ότι το κόμμα του θα πρέπει να είναι έτοιμο ακόμη και για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό.

Κατά την εισήγησή του στο όργανο που ενέκρινε το νέο πολιτικό πρόγραμμα που θα αποτελέσει την αφορμή για την έναρξη ενός μεγάλου ανοιχτού διαλόγου με κάθε δημιουργική και προοδευτική δύναμη ο Αλ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά πως οι αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας σε συνδυασμό με τα οικονομικά αποτελέσματα της τεράστιας ύφεσης που έφεραν οι κυβερνητικές επιλογές “μάς αναγκάζουν να κινηθούμε πιο γρήγορα”. Πρόσθεσε επίσης ότι οφείλουμε να προχωρήσουμε με θάρρος και σχέδιο στο κοινωνικό άνοιγμα της εναλλακτικής πρότασης για την πορεία της χώρας αφού νωρίτερα διαπίστωσε ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει στο δρόμο των χρεοκοπημένων πολιτικών επιλογών του κ Μητσοτάκη. Απευθυνόμενος στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου είπε ότι “χρειάζεται και μπορούμε να ακολουθήσουμε έναν διαφορετικό δρόμο που θα εξασφαλίζει μία ζωή με ασφάλεια σε μία κοινωνία με δικαιοσύνη”.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερες αντιρρήσεις αν και έγινε μεγάλη συζήτηση για τα ευρωπαΪκά θέματα και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Το newsique παρουσιάζει σήμερα τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος για την φορολογική πολιτική:

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖα-Προοδευτική Συμμαχία κάνει λόγο για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα που θα επιλύσει τρία θεμελιακά προβλήματα: Τη φοροδιαφυγή που παραμένει διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, την σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων, που λόγω του μεγάλου μεριδίου των έμμεσων φόρων επιβαρύνει δυσανάλογα τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και την απλοποίηση και ενοποίηση των φορολογικών κανόνων σε ένα πιο σταθερό και διαφανές φορολογικό σύστημα.

Στις βασικές παρεμβάσεις του προβλέπει:

*αυστηροποίηση των κανόνων έναντι των συναλλαγών με φορολογικούς παραδείσους και συντονισμένη δράση με βάση το τρίπτυχο ηλεκτρονικά βιβλία, ηλεκτρονικές πληρωμές και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις φορολογικών δηλώσεων-καταθέσεων

*Αποκλεισμό επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν ή αξιοποιούν φορολογικούς παραδείσους από κάθε είδους δημόσιες πολιτικές στήριξης, όπως επενδυτικά κίνητρα, επιχορηγήσεις, εγγυήσεις.

*Αναδιαμόρφωση της κλίμακας φορολογίας φυσικών προσώπων προς μία πιο προοδευτική φορολόγηση, επανεξέταση όλων των φόρων, εισφορών και τελών μαζί και αυτών που μπήκαν εκτάκτως στην περίοδο των μνημονίων

*Μετάταξη σε χαμηλότερη κατηγορία ΦΠΑ αγαθών και υπηρεσιών που καλύπτουν βασικές ανάγκες και στοχευμένες παρεμβάσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην ίδια κατεύθυνση

*Μείωση του φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στις μικρές και μεσαίες περιουσίες και αναμόρφωση της κλίμακας φορολογίας των εισοδημάτων από ενοίκια με στόχο την πιο προοδευτική φορολόγησή τους.