Τσίπρας: Η ένταξη στην ΕΕ, μία από της σημαντικότερες στιγμές της Μεταπολίτευσης, παραμένει μετέωρη

Το μεγάλο επίτευγμα της Μεταπολίτευσης, ο ρόλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η μεγάλη πολιτική αλλαγή του ‘81 που η χώρα άφησε οριστικά πίσω της το σκοτεινό εμφυλιοπολεμικό παρελθόν, η μεγάλη χαμένη ευκαιρία της οικονομίας, η αλλαγή της φυσιογνωμίας των μεγάλων κομμάτων που οδήγησε εν τέλει στη χρεοκοπία, αλλά και όλα όσα διαδραματίστηκαν το κρίσιμο διάστημα του 2015 μέχρι και την έξοδο από τα μνημόνια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα κεντρικά σημεία στο εκτενές άρθρο του Αλέξη Τσίπρα για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την Μεταπολίτευση.

«Η αλήθεια, λοιπόν, δεν είναι ότι οι αξίες της Μεταπολίτευσης οδήγησαν στη χρεοκοπία. Το αντίθετο: Στη χρεοκοπία οδηγηθήκαμε εξαιτίας της σταδιακής εγκατάλειψης των αξιών της Μεταπολίτευσης. Οι αιτίες της κρίσης έγκεινται στο γεγονός ότι, με ευθύνη κυρίως των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα τα 45 από τα 50 αυτά χρόνια και καθ’ όλη τη διάρκεια πριν τη κρίση, οικοδομήθηκε ένα κράτος πελατειακό, πλαδαρό, σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένο και κυρίως αναποτελεσματικό», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Στο άρθρο – που δημοσιεύθηκε στην σελίδα του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα με τίτλο «Μισός αιώνας Μεταπολίτευση – Επιτεύγματα και χαμένες ευκαιρίες»- ο πρώην πρωθυπουργός προσεγγίζει με αυτοκριτική διάθεση τις ευθύνες της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς αλλά και τα επιτεύγματά της. Ταυτόχρονα ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την «μαύρη κηλίδα της Δημοκρατίας» που αφήνει στην Μεταπολίτευση, τις υποκλοπές. «Ο μεγάλος ασθενής τη περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι η οικονομία αλλά η θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας» σημειώνει χαρακτηριστικά στο άρθρο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μια από της σημαντικότερες στιγμές της μεταπολίτευσης, η ένταξη στην Ενωμένη Ευρώπη, παραμένει μετέωρη: Είμαστε στην Ευρώπη, αλλά απομακρυνόμαστε από το σκληρό της πυρήνα. Μείναμε, αλλά δεν γίναμε Ευρώπη», υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας θέτοντας ταυτόχρονα το νέο εθνικό συλλογικό στόχο.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Παύλος Μαρινάκης: Κατέρρευσε το αφήγημα περί συγκάλυψης στα Τέμπη
12 Απριλίου, 2025
Διπλό φονικό στο Αίγιο: «Δεν είχα πάρει τα χάπια μου» είπε ο δράστης στους αστυνομικούς – «Ήταν αναμενόμενο» λένε οι συγγενείς του 23χρονου
12 Απριλίου, 2025
Κωστης Χατζηδάκης: Νομοσχέδια για το βαθύ κράτος και τη βελτίωση της καθημερινότητας
12 Απριλίου, 2025
Συμφωνία επί της αρχής στον ΠΟΥ για μελλοντικές πανδημίες
12 Απριλίου, 2025
Υπόθεση Λεύκοβιτς: «Ο βιολογικός πατέρας μου με βίαζε μέσα στο παιδικό μου δωμάτιο στο ίδιο μας το σπίτι»
12 Απριλίου, 2025
«Ομάδα Αλήθειας»: Οι αποκαλύψεις του Inside Story, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και η απάντηση της κυβέρνησης
12 Απριλίου, 2025
Μυτιλήνη: Με πολυβόλο όπλο άνοιξαν πυρ οι Τούρκοι κατά πλωτού του Λιμενικού Σώματος
12 Απριλίου, 2025
Αίγιο: Το τηλεφώνημα στην Αστυνομία δύο μέρες πριν το φονικό
12 Απριλίου, 2025
Τι δείχνουν οι κάμερες για την βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Hellenic Train
12 Απριλίου, 2025
ΗΠΑ: Δίωξη σε βάρος 32χρονου για απειλές κατά της ζωής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλων αξιωματούχων
12 Απριλίου, 2025