Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανεξέλεγκτο ένα ενεργειακό καρτέλ να διαμορφώνει τις τιμές

Να σταματήσει άμεσα αυτό που συμβαίνει με την “τρομακτική αύξηση του ενεργειακού κόστους” ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας χαρακτηρίζοντας αδιανόητη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Μάλιστα είπε ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία δεν έχουν ακόμη φανεί στην ακρίβεια εκφράζοντας την πεποίθησή του πως οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν την εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης “out of the box”.

O Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση πως έχει αφήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες ανεξέλεγκτο ένα ενεργειακό καρτέλ να διαμορφώνει τις τιμές με τρομακτικό κέρδος κάτι που δημιουργεί ζημίες, στην κοινωνία, την οικονομία και εν τέλει και τη βιομηχανία. Επίσης αποκάλυψε πως μεταξύ των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών “η ΔΕΗ κατέχει τη μερίδα του λέοντος σε αυτή τη διαδικασία”. “Αυτό πρέπει να σταματήσει. Το να επιδοτείς εκ των υστέρων τα νοικοκυριά αφήνοντας αλώβητο το μηχανισμό αισχροκέρδειας, στην πραγματικότητα είναι σαν να επιδοτείς την ίδια την αισχροκέρδεια” ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχίας μιλώντας για τεράστιο περιθώριο κέρδους από την στιγμή που το κόστος παραγωγής είναι 200 ευρώ και το κόστος πώλησης 450 ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ανήσυχος και για ό,τι επακολουθήσει καθώς “οι επιπτώσεις του πολέμου δεν έχουν φανεί στην πραγματική οικονομία και “ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε και έκτακτες καταστάσεις έλλειψης προϊόντων πρώτων υλών”.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης πρέπει να βασίζεται στην ουσιαστική παρέμβαση του κράτους, τους ουσιαστικούς ελέγχους και τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας, με εργαλεία όπως η ενίσχυση της προθεσμιακής αγοράς, η υποχρεωτικότητα διμερών συμβολαίων, κι αν χρειαστεί και η αναστολή για κάποιο διάστημα του χρηματιστηρίου ενέργειας ώστε να σταθεροποιηθούν οι τιμές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών ενέργειας Αντώνης Κοντολέων σημείωσε πως “βρεθήκαμε αθωράκιστοι στην κρίση” καθώς και ότι οι τιμές στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.