Τσίπρας: Η Νέα Δημοκρατία έχει την πλειοψηφία. Όμως θα το αντέξει;

“Η Νέα Δημοκρατία έχει την πλειοψηφία. Όμως θα το αντέξει;” Αυτό διερωτάται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ανάρτησή του στο twitter αναφορικά με την κατάθεση πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης με σπατάλη δημοσίου χρήματος. Δηλαδή από Λίστα Πέτσα έως και εταιρείες δημοσκοπήσεων που οι ιδιοκτήτες τους χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο.

Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας προκαλεί την κυβέρνηση να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εάν επιθυμεί να υπάρχει έλεγχος και διαύγεια στο θέμα των ΜΜΕ και των εταιρειών δημοσκοπήσεων, ζήτημα που αναδείχθηκε προσφάτως με την παραίτηση Κουρτς από την αυστριακή καγκελαρία λόγω στημένων δημοσκοπήσεων και εγκωμιαστικών δημοσιευμάτων, που αποτελούσαν προϊόντα κρατικής χρηματοδότησης.

Επί του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα κληθεί πάντως βάσει των κανονισμών της συνταγματικής αναθεώρησης η Ολομέλεια της Βουλής. Και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 120 ψήφοι για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής αφού εκτός από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκέφτονται να ψηφίσουν θετικά το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Με την πρότασή του που υπογράφει σύσσωμη η κοινοβουλευτική του ομάδα με επικεφαλής τον πρόεδρό της Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κλιμακώνει την κριτική του προς την κυβέρνηση για πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης “από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με χρήματα των ίδιων των φορολογούμενων που αποτελούν και το αντικείμενο χειραγώγησης”. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικαλούμενος το άρθρο 68 παρ 2 του Συντάγματος (μετά την τελευταία αναθεώρηση) και το άρθρο 144 παρ. 5 του β’ Κανονισμού της Βουλής ζητεί να εξεταστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκατομμύρια ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη -όπως λέει- εμβολιαστική καμπάνια του υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της EnterpiseGreece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κι αυτό παρότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσκόμισε στοιχεία.

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής “για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος” τονίζεται: “Ο Έλληνας πρωθυπουργός στο ξέσπασμα της πανδημίας βρήκε την ευκαιρία ώστε, επικαλούμενος επιχειρήματα κατάστασης “έκτακτης ανάγκης” να προωθήσει αφειδώς πρωτοφανούς ύψους χρηματοδότησης προς τα ΜΜΕ-περί τα 42 εκατομμύρια ευρώ-και μάλιστα fast track με πλήρως αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς αντικειμενικά, μη πολιτικά, κριτήρια (απευθείας διαπραγμάτευση, χωρίς δημοσίευση, πρόσκληση διάρκειας λίγων ημερών)”.