Τσίπρας: Η Προοδευτική Συμμαχία είναι μία στρατηγική επιλογή για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας

Στην εκτίμηση ότι το 2021 μπορεί και να είναι εκλογική χρόνια προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία καλώντας τα στελέχη του να προετοιμαστούν κατάλληλα γι αυτό το ενδεχόμενο Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να αποφασίσει το όργανο την εμβάθυνση της στρατηγικής του κόμματος στην επιλογή της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Στο πλαίσιο αυτό φέρεται να είπε μεταξύ άλλων : Η Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι μία ευκαιριακή αλλά μία στρατηγική επιλογή για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με στόχο την εκλογική νίκη και την Προοδευτική διακυβέρνηση. Πρόσθεσε ,ότι η Προοδευτική συμμαχία δεν αποτέλεσε απλά ένα άνοιγμα σε στελέχη του προοδευτικού χώρου αλλά την αναγκαία διαδικασία συμπόρευσης με προοδευτικούς πολίτες, ρεύματα και συλλογικότητες προκειμένου να προχωρήσει η χώρα μπροστά.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας “οφείλουμε το επόμενο διάστημα παράλληλα με την οργανωτική ανασυγκρότηση και τη διεύρυνση του κόμματος μας να υλοποιήσουμε αυτή τη στρατηγική σε όλους τους κρίσιμους κοινωνικούς χώρους” .Ως παραδείγματα ανέφερε το συνδικαλιστικό χώρο, τους χώρους δουλειάς, τη νεολαία με έμφαση στα πανεπιστήμια, την τοπική αυτοδιοίκηση ,το χώρο του πολιτισμού και της διανόησης. Επεσήμανε με νόημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να δουλέψει παντού και να οργανώσει τη συμπόρευση προοδευτικών πολιτών και ρευμάτων ιδεών με στόχο μία συγκροτημένη απάντηση στο πισωγύρισμα μιας αυταρχικής δεξιάς διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς.

Το Πολιτικό Συμβούλιο συζήτησε ειδικότερα για τις θέσεις του κόμματος με βάση την κατάθεση της εισήγησης από την επιτροπή Θέσεων. Η συζήτηση Θα λάβει χώρα σε δύο συνεδριάσεις έως το τέλος της εβδομάδας οπότε και θα εγκριθούν επί της αρχής οι θέσεις από το πολιτικό συμβούλιο προκειμένου να ξεκινήσει και επίσημα ο προσυνεδριακός διάλογος.

Κατά τη συνεδρίαση του οργάνου εγκρίθηκε ομόφωνα επί της αρχής η εισήγηση της επιτροπής θέσεων στο πλαίσιο αυτό ορίστηκε επιτροπή με επικεφαλής τον Γιώργο Σταθάκη και πέντε μέλη του πολιτικού συμβουλίου τους Αντώνη Λιάκο, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Νίκο Παππά ώστε να ενσωματώσουν τις όποιες προσθήκες και να έρθουν προς τελική έγκριση την ερχόμενη Παρασκευή.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγηση του πρότεινε ο προσυνεδριακός διάλογος να γίνει μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του iSyriza και επίσης να διεξαχθεί συντεταγμένα σε όλες τις οργανώσεις μελών Επίσης πρότεινε να γίνουν ξεχωριστές θεματικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να συμβάλουν στον εμπλουτισμό των θέσεων στις επιμέρους αυτές θεματικές.

Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε ξεχωριστές εκδηλώσεις για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, για το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας και αξιοποίησης των πόρων του ταμείου ανάκαμψης ,για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο, για την εργασία με έμφαση στην προστασία των θέσεων εργασίας, για ένα κοινωνικά αποτελεσματικό και ανθρώπινο κράτος με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις για την εκπαίδευση για την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους για την προάσπιση της δημοκρατίας τον ρόλο των ΜΜΕ και τέλος για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, την αξιοκρατία, τη δημοκρατία και τη συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις και την αποκέντρωση του Κράτους