Τσίπρας: Καμία υποχώρηση εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσα από το ρόλο των ΗΠΑ ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον νέο Αμερικανό Πρέσβη Τζωρτζ Τσούνης.

Ως εκ τούτου ξεκαθάρισε ότι:

*ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα και μελλοντική κυβέρνηση της χώρας θα αντιδράσει αρνητικά εάν διαπιστώσει πως προκειμένου να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ οι Φινλανδία και Σουηδία γίνουν υποχωρήσεις εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Κοινώς, ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε τον συνομιλητή του ότι η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί θετικά τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ εάν γίνουν παζάρια την Τουρκία που θέτει τώρα αντιρρήσεις για την είσοδο των δύο σκανδιναβικών χωρών. Μάλιστα φαίνεται πως επικαλέστηκε και τις δηλώσεις του νυν γενικού γραμματέα του βορειοατλαντικού συμφώνου κ. Στόλντενμπεργκ, ο οποίος υπαινίσσεται πως θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις για να αισθανθεί και ηΤουρκία “δικαιωμένη”

*οι ΗΠΑ πρέπει να καταδικάσουν ευθέως τις υπερπτήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο και συγχρόνως να παγώσουν την πώληση των F 16 στη γείτονα χώρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξήγησε στον αμερικανό αξιωματούχο πως δεν μπορεί οι ΗΠΑ να δίνουν αεροσκάφη στην Τουρκία προκειμένου εκείνη να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

*Η Τουρκία πρέπει να πιεστεί ώστε να ανοίξει διαύλους με την Ελλάδα για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και να επιστρέψουμε σε έναν διάλογο ύφεσης.

Στην ίδια συνάντηση με τον κ. Τσούνης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διατύπωσε την έντονη αντίθεσή του με την αποστολή οπλισμού και μάλιστα βαρέως στην Ουκρανία που προέρχεται, όπως είπε, κι απο κρίσιμες στρατιωτικά θέσεις στα νησιά και στη μεθόριο της χώρας.

Επιπλέον επανέλαβε τη διαφωνία του με την πρόσφατη επ’ αόριστον αναθεώρηση της διμερούς αμυντικής συμφωνίας, καθώς όπως ανέφερε δεν περιλαμβάνει ουσιαστικές δεσμεύσεις από την πλευρά των ΗΠΑ για την στήριξη της χώρας έναντι των προκλητικών παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία.