Τσίπρας: Κανένας εφησυχασμός για Τουρκία – Απάντηση συντεταγμένα και αποφασιστικά

Τουρκική προκλητικότητα και εξάπλωση του κοροναϊου θα βρεθούν αύριο στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία μετά και τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις και στα δύο «μέτωπα» .

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβει την ανησυχία του για την επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης από τον Ερντογάν και με παρέμβασή του επισημαίνει πως η στάση της Τουρκίας και της ηγεσίας της περιγράφεται με την λέξη «θράσος» παρά τα όποια λάθη έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Επί της ουσίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την δήλωσή του για τις τουρκικές προκλήσεις θέλει να υπενθυμίσει πως η αξιωματική αντιπολίτευση από θέση ευθύνης δεν θα αναλωθεί στην κριτική απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, αντιθέτως προτίθεται να «βάλει πλάτη» για μία συντονισμένη απάντηση της Ελλάδας. «Απέναντι στο θράσος η χώρα οφείλει να απαντήσει συντεταγμένα και αποφασιστικά. Χωρίς εθνικιστικές κορώνες και σπασμωδικές κινήσεις, αλλά με πατριωτική ευθύνη» τονίζει στην παρέμβασή του σημειώνοντας ότι «καμία πρόκληση δεν θα πετύχει τον στόχο της, καμία παραβίαση των κυριαρχιακών μας δικαιωμάτων δεν θα πρέπει να μένει αναπάντητη».

Την ανάγκη να υπάρξει ένα εθνικό μέτωπο απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και με ανακοίνωσή του στην οποία τονίζει πως «η τουρκική ηγεσία πρέπει να γνωρίζει ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε δήλωση για την κλιμακούμενη στάση της γειτονικής Τουρκίας μετά και την απόπειρα διεμβολισμού ελληνικών ακταιωρών του Λιμενικού Σώματος και την υπερπτήση τουρκικού F 16 πάνω από τον Βόρειο Έβρο, στοιχεία που σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Όλα αυτά την ίδια ώρα που μετά τις προκλητικές δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Μπογδάνου στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε δια του Θοδωρή Δρίτσα να αποκλειστεί το γαλάζιο στέλεχος από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο βουλευτής της ΝΔ είχε πει μεταξύ άλλων: «Δεν χωράει αμφισβήτηση ότι μεγάλο μέρος όσων διακινούν πρόθυμα τη βρώμικη προπαγάνδα της Τουρκίας ανήκουν ή πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ».

Η σημερινή ήταν η δεύτερη δημόσια παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μείζονα ζητήματα που απασχολούν την χώρα. Σημειωτέον πως χθες ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος του για την αντιμετώπιση της απειλής του κοροναϊου ζητώντας μεταξύ άλλων να μην αρθεί το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας την 1η Μαϊου αλλά και την πρόσληψη στο δημόσιο σύστημα υγείας τεσσάρων χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών. Επίσης ζήτησε από την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για την μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο τον οποίο και ευχαρίστησε για την προτροπή του προς τους πιστούς να τηρούν τα προληπτικά μέτρα της Πολιτείας και να αποφεύγουν τα θρησκευτικά μυστήρια.