Τσίπρας: Κάντε ένα βήμα πίσω – Να συγκλίνουμε στις προτάσεις Αλιβιζάτου

Πρόσκληση προς την κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα πίσω ώστε να βρεθεί φόρμουλα κοινής αποδοχής για την τροπολογία που αφορά τον αποκλεισμό νεοναζιστικών μορφωμάτων από την κάθοδο στις εκλογές απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή.

Κι αυτό προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος και να μπορέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να την ψηφίσει. “Σάς καλούμε ακριβώς επειδή έχει κρίσιμη και ιστορική αξία η απόφαση της Βουλής στη σημερινή ψηφοφορία να κάνετε ένα βήμα πίσω. Και να κάνουμε κι εμείς ένα βήμα πίσω” ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητώντας να καταλήξουν τα κόμματα σε μία τροπολογία που θα ακυρώνει την κάθοδο των απογόνων της Χρυσής Αυγής στις εκλογές αλλά δεν θα αφήνει παράθυρο παρερμηνειών, “δεν θα αναγορεύει τους δικαστές σε κριτές της πολιτικής και δεν θα έρχεται σε κατάφωρη σύγκρουση με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα η σύγκλιση αυτή μπορεί να επιτευχθεί πάνω στις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις στο δημόσιο διάλογο, δηλαδή στις προτάσεις των συνταγματολόγων Αλιβιζάτου και Κοντιάδη. Οι προτάσεις αυτές αποκλείουν τη συμμετοχή στις εκλογές κόμματα ή συνδυασμού που έχει στα ψηφοδέλτιά του υποψηφίους που έχουν οριστικά καταδικαστεί για τις πράξεις των άρθρων 187 και 187Α, δηλαδή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

“Κάνουμε ένα βήμα πίσω και περιμένουμε από εσάς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποδείξετε ότι πραγματικά σάς ενδιαφέρει η σύμπτωση των κομμάτων σε αυτήν την κρίσιμη ψηφοφορία” ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πριν κατέβει από το βήμα.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν δεχτεί να κάνει ένα βήμα πίσω και να επιτευχθεί σύγκλιση μεταξύ των κομμάτων τότε πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταψηφίσει την τροπολογία.