Τσίπρας κατά Ερντογάν: Έχει απέναντί του όλο τον ελληνικό λαό

Τις κόκκινες γραμμές στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής τράβηξε ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας την κυβέρνηση να επιδείξει ψυχραιμία στις ρητορικές εξάρσεις Ερντογάν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε για αρραγές εθνικό μέτωπο, στέλνοντας μήνυμα και στον Τούρκο Πρόεδρο αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση τονίζοντας ωστόσο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα σταματήσει να ασκεί κριτική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής εάν κρίνει ότι αυτή αποδεικνύεται επικίνδυνη και εθνικά επιζήμια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε εκτενώς στα εθνικά μας θέματα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1. Eκεί απάντησε σε όσους επικρίνουν την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή πολλές φορές ασκεί κριτική στην ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική καθιστώντας με απόλυτο τρόπο σαφές ότι απέναντι στην απειλή της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας “είμαστε όλοι ενωμένοι”. Εξ αυτού του λόγου εξέπεμψε μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν έχει απέναντί του έναν αδύναμο και απερχόμενο πρωθυπουργό αλλά έχει όλο τον ελληνικό λαό. “Ας το γνωρίζει αυτό” είπε με νόημα.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει αρχή μέση και τέλος και να μην περιορίζονται στα αυτονόητα, δηλαδή ότι θα υπερασπιστούμε και δεν θα ανεχθούμε απειλές και αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας. Επομένως σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η εξωτερική πολιτική απαιτεί αποφασιστικότητα, το κρίσιμο είναι να έχεις μια ενεργή εξωτερική και διπλωματία και να ζητείς ανταλλάγματα, δεσμεύσεις και εγγυήσεις, αυτό δηλαδή που θα έπρεπε να έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση στη Συμφωνία με τις αμερικανικές βάσεις, που παραχωρήθηκαν 6 στρατιωτικές βάσεις και η Αλεξανδρούπολη επ’ αόριστον και χωρίς ανταλλάγματα. Εξ αυτού του λόγου ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε το ζήτημα των εγγυήσεων που δεν αξίωσε η ελληνική πλευρά αλλά και το ζήτημα των κυρώσεων προς την Τουρκία θυμίζοντας ότι τον Ιούνιο του 2019 μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κερδήθηκαν στο ευρωπαΪκό συμβούλιο κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, οι οποίες τώρα έχουν ξεχαστεί.