Τσίπρας: Κατάργηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής και δυνατότητα επανακατάθεσης μηχανογραφικών

Κάτω από τη βάση θα έγραφε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συνταγματικό Δίκαιο εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνδυάζοντας την κριτική του προς την κυβέρνηση και για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε επιλεκτικά το Σύνταγμα για την υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό και για το ότι η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής άφησε εκτός πανεπιστημίων περισσότερους από 20.000 υποψηφίους.

Πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση υπόσχεται πως και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα καταργήσει όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και τη δυνατότητα σε όσους μαθητές κόπηκαν φέτος από την πρώτη τους επιλογή ενώ είχαν καλή βαθμολογία θα δώσει ώστε να επανακαταθέσουν μηχανογραφικά δελτία με τη φετινή βαθμολογία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούσε όλους τους προηγούμενους μήνες απαντήσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για την εφαρμογή από φέτος κι εν μέσω πανδημίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Προειδοποιούσε πως το σύστημα θα αφήσει χιλιάδες μαθητές εκτός πανεπιστημίων και επιβεβαιώθηκε. Τώρα υπόσχεται ότι θα καταργήσει τον νόμο Κεραμέως-Μητσοτάκη κι επιπλέον θα δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στους μαθητές που φέτος κόπηκαν αδίκως αν και θα μπορούσαν να περάσουν στις σχολές της επιλογής τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα συνάντηση με μαθητές υποψηφίους της Αρχιτεκτονικής Σχολής που αν και αρίστευσαν στη συνολική βαθμολογία δεν κατάφεραν να περάσουν στην πρώτη τους επιλογή. Μιλώντας μαζί τους ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί τώρα να αποκαταστήσει την αδικία, μπορεί μόνο να την αναδείξει μαζί με τα άλλα κόμματα, ωστόσο “αυτό που μπορεί να δεσμευτεί είναι για το μεσοπρόθεσμο διάστημα σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση όσοι κόπηκαν αδίκως ενώ θα μπορούσαν να είχαν περάσει να έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικά δελτία με τους σημερινούς βαθμούς των πανελλαδικών εξετάσεων και καθ’ υπέρβαση να ενταχθούν στα ΑΕΙ. Εξήγησε ότι η λογική του κόμματός του δεν είναι να κόβονται φοιτητές από γνώση και σπουδές αλλά “να ενισχύσουμε τα ΑΕΙ της χώρας κι όλες τις σχολές με καθηγητές και υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να έχουν περισσότερους φοιτητές και υψηλού επιπέδου μόρφωση”.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι δεν έμειναν εκτός ΑΕΙ όσοι έγραψαν κάτω από τη βάση, αλλά περισσότερα από 20.000 παιδιά καθώς υπάρχουν κρυμμένες παγίδες που πολλαπλασιάζουν τον αριθμό των αποκλεισμένων. Κατήγγειλε την υπουργό Παιδείας πως λέει ψέματα για το ποσοστό των φοιτητών που παίρνουν πτυχίο, τονίζοντας ότι με βάση τα στατιστικά το 75% των παιδιών που εισάγονται παίρνουν πτυχίο.

Στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι η “σφαγή” στα πανεπιστήμια έχει ονοματεπώνυμο “Κυριάκος Κεραμέως” και αναφέρουν πως γύρω στους 20.000 υποψηφίους που μένουν εκτός με το σύστημα Κεραμέως-Μητσοτάκη μετατρέπονται σε υποψηφίους σπουδαστές για τα ιδιωτικά κολέγια. Σ’ αυτούς, προσθέτουν θα πρέπει να προστεθούν κι εκείνοι που λόγω των παραλογισμών του συστήματος, ενώ αρίστευσαν, δεν έγιναν δεκτοί στη σχολή της επιλογής τους. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η αντίληψη πρωθυπουργού και Υπουργού Παιδείας περνάει μέσα από την στρατηγική τους που δεν είναι άλλη από τη διεύρυνση των ανισοτήτων.