Τσίπρας: Κύκλο επαφών με ευρωπαϊκούς θεσμικούς παράγοντες για θέματα δημοκρατίας και διαφάνειας

Κύκλο επαφών με ευρωπαϊκούς θεσμικούς παράγοντες για θέματα δημοκρατίας και διαφάνειας θα έχει στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας.

Η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα γίνεται εξ αφορμής της συμμετοχής του σε εκδήλωση τιμής για την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου, “του πρώτου παρτιζάνου της Ευρώπης” όπως τον αποκαλούσε ο Σαρλ Ντε Γκολ.

Έχει τη σημασία του το γεγονός πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα και μάλιστα μία ημέρα πριν η αξιωματούχος έρθει στην Αθήνα για επαφές με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ο λόγος της επίσκεψής της στη χώρα μας συνδέεται άρρηκτα με τις καταγγελίες που αφορούν το χαρτοφυλάκιό της για παραβίαση αρχών της δημοκρατίας και ζητήματα διαφάνειας και δικαιοσύνης. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει επομένως την ευκαιρία να αναφερθεί διεξοδικά και να περιγράψει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί περί το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Δηλαδή να πει στην αρμόδια Επίτροπο ότι πέραν του σκανδάλου των υποκλοπών πολιτικών και δημοσιογράφων εξελίσσεται κι ένα ακόμη σκάνδαλο της συγκάλυψης της υπόθεσης με κύρια ευθύνη την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Επιτροπής πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE), Χουάν Λόπεζ Αγκιλάρ.

Σημειωτέον πως τον Αλέξη Τσίπρα θα συνοδεύει η νομικός, με μεγάλη εμπειρία στα ζητήματα της ΕΕ και μέλος του think tank του πολιτικού του γραφείου Ζορζέτα Λάλη.

Στην εκδήλωση για τον Μανώλη Γλέζο θα γίνει και ονοματοδοσία αίθουσας του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα μιλήσουν ευρωβουλευτές πολλών χωρών και πολιτικοί ηγέτες της αριστεράς. Εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα θα μιλήσει για το Μανώλη Γλέζο και ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Επίσης μαγνητοσκοπημένο μήνυμα θα στείλει και ο επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Η ονοματοδοσία της αίθουσας “Μανώλης Γλέζος” στον πρώτο όροφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες έχει ιδιαίτερο συμβολισμό τόσο για τη χώρα μας όσο και για ολόκληρη την Αριστερά και καταδεικνύει την ευρύτατη αποδοχή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που είχε ο Μ. Γλέζος ανάμεσα σε πολιτικούς απ’ όλο το δημοκρατικό φάσμα.