Τσίπρας: Κυβέρνηση «μακράς πνοής και σταθερότητας»

Την προσήλωσή του στον στόχο συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές της απλής αναλογικής επανέλαβε σε κάθε τόνο ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι στο Ζάππειο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επανέλαβε ότι επιθυμία του είναι η συγκρότηση “μακράς πνοής και σταθερότητας” απορρίπτοντας την πιθανότητα να στηριχθεί σε μία κυβέρνηση που θα έχει ψήφο ανοχής. “Δεν επιδιώκω κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ανοχή” είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί με τη συνεργασία του πρώτου με το τρίτο κόμμα. Πρόσθεσε όμως ότι “αν πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης πιστεύω θα προσπαθήσει να φτιάξει κυβέρνηση. Αν δεν μπορεί να το κάνει, θα έχουμε δεύτερες εκλογές. Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος, δεν θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση”.

Μάλιστα εξαπέλυσε επίθεση κατά του επικεφαλής του ΜΕΡΑ25 σχολιάζοντας ότι “αυτοεξαιρέθηκε αυτοβούλως από το προσκλητήριο των δημοκρατικών δυνάμεων. Αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε ο Κ. Μητσοτάκης να τον εφεύρει. Με τις ανοησίες περί “Δήμητρας” θέμα που ξεπεράσαμε το 2015. Με την εμμονή του να το φέρνει στην επικαιρότητα, βοηθά τον κ. Μητσοτάκη. Δεν ξέρω αν είναι συνεννοημένοι, αλλά είναι χρήσιμη η προσφορά του στον Κ. Μητσοτάκη”.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι οι νέοι θα πάνε στις κάλπες και επανέλαβε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι απολύτως ανοιχτό, ιδίως εάν στις κάλπες προσέλθουν οι 450.000 νέοι ψηφοφόροι.

Πάντως σε ερώτηση αναφορικά με την πιθανότητα συγκρότηση βραχείας κυβέρνησης ειδικού σκοπού για κάθαρση στο θέμα των υποκλοπών, ο Αλέξης Τσίπρας αφού επανέλαβε ότι ο βασικός στόχος είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μακράς πνοής δηλώνοντας ότι αυτό που με απασχολεί είναι η νίκη στις εκλογές πρόσθεσε: “Από εκεί και πέρα ας δούμε τα αποτελέσματα και θα έχουμε τη δυνατότητα να κυβερνήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύψει τέτοια συζήτηση την επόμενη των εκλογών. Αλλά στόχος μας δεν είναι κυβέρνηση ειδικού σκοπού, αλλά κυβέρνηση τετραετίας και σταθερότητας”.

Με αυτήν την αναφορά φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας ασκεί έμμεση πίεση στο ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη να αποδεχτεί τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.