Τσίπρας: Μία αυριανή κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευτεί την ελληνοαμερικανική συμφωνία

Να αναστείλει την κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας σε χρόνο μετά το επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή μετά τις πληροφορίες που επιμένουν ότι ο Τζο Μπάιντεν προώθησε στο αμερικανικό κογκρέσο αίτημα για έγκριση πώλησης στην Τουρκία 40 αμερικανικών F 16.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο να αποσπάσει δήλωση ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα κι εφόσον αποδειχθεί ότι αυτό είναι ένα ψέμα- όπως ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση- τότε επιστρέφοντας να θέσει προς κύρωση από τη Βουλή την ελληνοαμερικανική Συμφωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν θα ψηφίσει την Συμφωνία που καθιστά την Ελλάδα δορυφόρο των ΗΠΑ αλλά μία αυριανή κυβέρνησή του θα την επαναδιαπραγματευτεί ούτως ώστε να μην ισχύει η ισχύει το άρθρο για την επ’ αόριστον εκχώρηση 6 αμερικανικών βάσεών στη χώρα μας.

“Δίνετε επ’ αόριστον βάσεις στις ΗΠΑ, στέλνετε όπλα στην Ουκρανία και ο Μπάιντεν δίνει F16 στην Τουρκία για υπερπτήσεις στο Αιγαίο” ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας πως απεμπολείται το διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας για ετήσια ανανέωση της Συμφωνίας και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που συναινεί στην αξιοποίηση επ’ αόριστον έξι αμερικανικών βάσεων και την παραχώρηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα πως η Συμφωνία θα παραμείνει εν ισχύ για πέντε χρόνια για να επισημάνει ότι “λέτε ένα υπερβολικό ψέμα γιατί ντρέπεστε να πείτε την αλήθεια και προσπαθείτε να κρυφτείτε πίσω από τις λέξεις”.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μετατόπιση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και εγκατάλειψη του δόγματος της Ελλάδας ακολουθώντας μία γραμμή πως η Ελλάδα δεν πρέπει μόνο να ανήκει στη Δύση, αλλά να είναι και το τελευταίο προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η αλλαγή του δόγματος είχε ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας το 2020 με την επισήμανση πως αυτές οι εξελίξεις δεν είναι αποτέλεσμα ενός λάθους της στιγμής αλλά της αδιέξοδης πολιτικής που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Ολοκληρώνοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρώτησε εάν η Τουρκία εφαρμόζει κυρώσεις έναντι της Ρωσίας και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον κάλεσε να πει εάν είναι σωστό ο Τούρκος Πρόεδρος που κατέχει ⅓ της Κύπρου να διεκδικεί ρόλο μεσολαβητή στην ΟΥκρανία ενώ η Ελλάδα είναι παντελώς απούσα.

Καυτηρίασε την στάση της ελληνικής κυβέρνησης που χαρακτηρίζει “πουτινιστές” όσους ενώ καταδικάζουν με απόλυτο τρόπο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σχολιάζουν το ρόλο της Δύσης και είπε ότι η χώρα μας στην κρίση αυτή ενεργεί μόνο με βάση τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών.

Στη δευτερολογία του σχολίασε πως ο πρωθυπουργός έχει αναγορεύσει τον τέως Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα σε πολιτικό παράγοντα της χώρας επικαλούμενος συνέντευξη που φέρεται να έδωσε ο κ. Πάγιατ πριν αποχωρήσει από καθήκοντά του. Απαντώντας στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι έκανε κρυφή συναντηση με τον κ. Πάγιατ, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σύμφωνα με την οποία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στη Βουλή και μάλιστα σ’ αυτήν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη διαφωνία του με το περιεχόμενο της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας.