Τσίπρας: Μονόδρομος η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την Β. Μακεδονία και την Αλβανία στην ΕΕ

Ως μονόδρομο για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός μίλησε νωρίτερα στην Γαλλική Γερουσία στο Παρίσι για την ευρωπαϊκή διεύρυνση και επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει θετική απόφαση στο ΕυρωπαΪκό Συμβούλιο του Μαρτίου για τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον βεβαίως η Αλβανία εκπληρώσει της δεσμεύσεις της αναφορικά με την ελληνική εθνική μειονότητα. Προειδοποίησε μάλιστα πως εάν η ΕΕ δείξει ότι δεν στηρίζει τους ηγέτες και τους λαούς της περιοχής που είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και να λάβουν γενναίες αποφάσεις, τότε θα δικαιωθούν οι δυνάμεις του εθνικισμού και του λαϊκισμού.

Εκ παραλλήλου ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η ΕΕ δεν μπορεί να αποκτήσει έναν δυναμικό διεθνή γεωπολιτικό ρόλο εάν δεν αποδειχθεί αξιόπιστη στην ίδια της την γειτονιά στηρίζοντας έμπρακτα την Συμφωνία των Πρεσπών και επεσήμανε ότι το πρόβλημα της Ευρώπης δεν συνίσταται στο ότι η διεύρυνση δεν επιτρέπει την εμβάθυνση, καθώς οι δύο διαδικασίες κινήθηκαν ιστορικά μαζί όταν η ΕΕ είχε ένα δυναμικό όραμα για το μέλλον.

Γι΄ αυτό και στην ομιλία του προς την Γαλλική Γερουσία θύμισε πως η περίοδος που ακολούθησε το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας των Βαλκανίων το 2014 οδήγησε στην αποσταθεροποίηση της περιοχής και ασφαλώς στην ενίσχυση τρίτων δυνάμεων εις βάρος της ΕΕ. Στο σημείο αυτό τόνισε πως «αν δεν αξιοποιηθεί η δυναμική που δημιουργήθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και συμπαρέσυρε την Αλβανία και τον διάλογο για το Κόσοβο, η ΕΕ θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα καθώς η περιοχή θα επιστρέψει στην αστάθεια και οι μεταναστευτικές ροές από τα Δυτικά Βαλκάνια προς την Ευρώπη θα κορυφωθούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως το πρόβλημα με τη συνοχή της ΕΕ και την αποτελεσματικότητα της ενταξιακής διαδικασίας λύνεται με την ενίσχυση της μεθοδολογίας όπως πρότεινε η ΕΕ, όπως επίσης και με την στήριξη των ευρωπαϊκών αξιών και μία πιο κοινωνική Ευρώπη, αλλά όχι με την ακύρωση της διεύρυνσης.