Τσίπρας: Να απαντήσει ο Μητσοτάκης εάν θα διεκδικήσει κυρώσεις εις βάρος της τουρκικής επιθετικότητας

Προκαλεί τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει εάν θα διεκδικήσει κυρώσεις εις βάρος της τουρκικής επιθετικότητας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ο Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται από χθες στην Πράγα για τις εργασίες της προπαρασκευαστικής Συνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών έθεσε με έμφαση το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ με την επισήμανση πως αυτές θα ενεργοποιηθούν εφόσον παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας με έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού.

Το θέμα των κυρώσεων εμπεριέχετο στο πακέτο προτάσεων που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στους ευρωσοσιαλιστές μαζί με την ανάγκη πρωτοβουλιών για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και για την έκδοση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου της Πράγας με τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε κατά τις πληροφορίες στον ευρωπαίο αξιωματούχο ότι η EE δεν μπορεί να περιορίζεται σε δηλώσεις απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα (όπως για παράδειγμα η τουρκολυβική Συμφωνία), αλλά οφείλει να υιοθετήσει άμεσα πακέτο κυρώσεων στη βάση του πλαισίου του 2019. Διευκρίνισε ότι το πακέτο θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η χώρα μας επίσης από την πλευρά της θα αποφασίσει για την επέκταση των χωρικών υδάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκ παραλλήλου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να πιέσει την Τουρκία να επιστρέψει στο δρόμο της διπλωματίας με την Ελλάδα και στη βάση ενός νέου πλαισίου ευρωτουρκικών σχέσεων.

Στην Αθήνα πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποδέχτηκε με νουθεσίες τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα σχολιάζοντας ότι καλό θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είχε ψηφίσει τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κ. Οικονόμου έδειξε να ανησυχεί πολύ που ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και μάλιστα η Κουμουνδούρου κάλεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντήσει εάν ο κ. Μητσοτάκης θα διεκδικήσει επιτέλους κυρώσεις εις βάρος της τουρκικής επιθετικότητας και αν θα προβεί σε επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.