Τσίπρας: Νέο καμπανάκι προς την κυβέρνηση – «Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών αλλά…»

Καμπανάκι προς την κυβέρνηση χτύπησε για μία ακόμη φορά σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας την να πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας και των εργαζομένων.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της Βουλής για την πανδημία και την εξάπλωσή της σχολίασε πως τουλάχιστον ως προς τα οικονομικά μέτρα η στρατηγική της κυβέρνησης προσιδιάζει με την «ανοσία της αγέλης» καθώς στόχος της είναι να εφαρμόσει μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις που θα έχουν αντέξει στην δοκιμασία του κορονοϊου χωρίς εκ των υστέρων να έχει την δυνατότητα να «θεραπεύσει» όσες κλείσουν τώρα υπό το βάρος των συνεπειών του ιού. Σχολίασε δε ότι μία τέτοια εξέλιξη συνιστά ένα σχέδιο βαθιάς αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας.

Ενδεικτική της ανησυχίας που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία η πανδημία είναι και το προειδοποιητικό μήνυμα που εξέπεμψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών αλλά φοβάμαι ότι κινδυνεύουν να χαθούν μέσα σε λίγους μήνες οι θυσίες και οι κόποι που έχει κάνει ο ελληνικό λαός. Πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι απώλειες να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες».

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του επικαλούνται τα οικονομικά πακέτα που έχουν λάβει άλλα κράτης της ΕΕ όπως η Γερμανία που έλαβε μέτρα 15% του ΑΕΠ της, η Ισπανία και η Ιταλία που αποφάσισαν μέτρα 20% του ΑΕΠ και η Γαλλία 12% του ΑΕΠ, με την υπόδειξη προς την κυβέρνηση ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι κάνουν και οι άλλοι στην Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ευρωομόλογο για τον κορονοϊό, θέμα που έθιξε άλλωστε και στο σημερινό του άρθρο στην Le Monde σχολιάζοντας πως ακόμη κι αν η Γερμανία και η Ολλανδία αντιστέκονται οι άλλες χώρες ενδεχομένως θα έπρεπε να προχωρήσουν μόνες τους στην έκδοσή του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση «πήρε την σωστή πλευρά, αν και ποτέ δεν ήταν θέση της» και τόνισε πως το πλεονέκτημα που έχει σήμερα η χώρα είναι ότι δεν αποτελεί «εξαίρεση» καθώς δεν μπήκε σε πρόγραμμα πιστοληπτικής γραμμής στήριξης όπως ζητούσε ο κ. Στουρνάρας και ορισμένα στελέχη της ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στάθηκε ιδιαίτερα στην υπεύθυνη στάση του κόμματός του τις δύσκολες ώρες της πανδημίας.Επεσήμανε πως τώρα «δεν είναι ώρα για κομματικά οφέλη, παιχνίδια εντυπώσεων και εμπόριο του δράματος», για να προσθέσει όμως ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να επιτρέψει να γίνει «η ώρα των λύκων που στην αναμπουμπούλα χαίρονται» κλείνοντας τα μάτια ή ευνοώντας συμφέροντα που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία. «Στηρίζουμε δεν σημαίνει ότι σιωπούμε» είπε χαρακτηριστικά ευχαριστώντας τους πολίτες που με υπευθυνότητα όπως είπε έχουν αντιμετωπίσει την κρίση και έχουν αυτοκαταστείλει δικές τους ελευθερίες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι πρέπει να αναπτυχθούν όλες οι διαθέσιμες δημόσιες κλίνες ΜΕΘ, να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και να επιταχθούν οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, με όρους δημοσίου συμφέροντος.

Επέμεινε στην αναγκαιότητα να διενεργηθούν τεστ στον πληθυσμό και τόνισε ότι τα μέτρα της καραντίνας δεν αρκούν διότι την ώρα της «επανεκκίνησης» θα χρειαστούν μαζικοί έλεγχοι. Πρότεινε την ανάπτυξη Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) για κατ’ οίκον ιατρική παρακολούθηση ασθενών που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα.