Τσίπρας: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει σημαντικό μεγάλο βήμα για αλλαγή και κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας

Μία πρώτη- επί της ουσίας- ευκαιρία για να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τη χώρα με το δικό του πρόγραμμα και όχι με πολιτικές που θα επιβάλλει μία τρόικα ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τον επίλογό του στο debate των πολιτικών αρχηγών.

Το κλείσιμο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα προσκλητήριο προς όλους τους πολίτες που επιθυμούν την αλλαγή είτε αυτοί είναι δεξιοί ή αριστεροί ή κεντρώοι μαζί με την περιγραφή μιας ιδιαίτερα ασφυκτικής κατάστασης που βιώνουν όλοι στη χώρα μας.

“Στις εκλογές ψηφίζουμε με απλή λογική . Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει σημαντικό μεγάλο βήμα για αλλαγή και κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας” είπε ο Αλέξης Τσίπρας παραδεχόμενος ότι και η δική του κυβέρνηση έκανε λάθη όμως “καταφέραμε να κυβερνήσουμε τη χώρα με εντιμότητα”.

Στα σημαντικά σημεία της εμφάνισής του συγκαταλέγεται και η αναφορά του στο σκάνδαλο των υποκλοπών για το οποίο όπως επισημαίνουν στελέχη της Κουμουνδούρου υπήρξε και ομολογία-παραδοχή εκ μέρους του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.

“Επιτρέψτε μου ένα σχόλιο αισθάνομαι λίγο αμήχανα ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης, στον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη. Και ερωτάται ο πρωθυπουργός σήμερα και λέει ότι οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς. Ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις, Υπήρξε εθνικός λόγος που παρακολουθούνταν ο κ. Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς εγώ θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν είναι πράγματι κατάσκοπος, εθνικά επικίνδυνος; Για ποιο λόγο παρακολουθούνταν ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα τη στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός;” . Με αυτά τα λόγια παρενέβη ο Αλέξης Τσίπρας στο σκάνδαλο των υποκλοπών επαναλαμβάνοντας πως κομβικό ρόλο στις υποκλοπές είχε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Σε σχέση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της ΝΔ σε ό,τι αφορά την κοστολόγησή του και ανέφερε ότι είναι απολύτως κοστολογημένο και ρεαλιστικό και γι’ αυτό απαντά στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

“Η ΝΔ αυξάνει συνεχώς το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Η προοδευτική διακυβέρνηση θα έχει σημαντικά έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών. Η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ στην αρχή ήταν 25 δισ, μετά 45 μετά 80 μέχρι τις εκλογές θα φθάσει στα 180 δισ.. Πέρα από κόστος κάθε δαπάνης που προϋπολογίζεις, όπως την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια ή να δώσουμε τη 13η σύνταξη που θεσπίσαμε και κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης υπάρχουν και έσοδα. Υπάρχουν 15 μεγάλες εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο έχουν ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας με πάνω από 1 δισ κάθε μία το 2022. Το πρόγραμμά μας θα έχει όφελος για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Θα κοστίσει στα funds που θέλουν να πάρουν τα σπίτια των ανθρώπων” ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφορικά με τα ζητήματα των εξοπλισμών ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τιμήσει τις συμβάσεις που υπέγραψε η χώρα. Σημείωσε για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πως “μετά από πολλά χρόνια μνημονίων ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που αναβάθμισε τα F 16 και ενίσχυσε τις Ενοπλες Δυνάμει. Ψηφίσαμε τις γαλλικές φρεγάτες, τα Rafale “. Πρόσθεσε όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν δίνει λευκή επιταγή για προγράμματα που δεν έχουν την εισήγηση των Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και συμπλήρωσε:

“Προφανώς θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που υπέγραψε η χώρα μας. Θα ζητήσουμε όμως τη δυνατότητα στη βάση των συμβάσεων να φέρουμε έργο στην Αμυντική μας Βιομηχανία”

Συγχρόνως ανέφερε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην κυβέρνηση ο φράχτης υπήρχε στον Έβρο και είπε ότι η φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη. “Δεν θα πάμε αντίθετα από τις εισηγήσεις των ειδημόνων. Το μεταναστευτικό όμως δεν θα λυθεί με φράχτες. Αν υπάρχουν όπου υπάρχουν καλώς υπάρχουν. Αλλά το μεταναστευτικό θα λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο” είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση επίσης με την απλή αναλογική ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επέμεινε ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση εκτιμώντας ότι “θα δούμε τις συγκλίσεις περισσότερο μετά τις εκλογές. Αυτός που θα είναι πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο”. Απαντώντας αναφορικά με την προϋπόθεση που θέτει ο Ν. Ανδρουλάκης για το πρόσωπο του πρωθυπουργού ανέφερε με νόημα πως “το δικαίωμα ενός λαού να επιλέξει ποιος θα τον κυβερνήσει δεν μπορεί κανείς να το οικειοποιηθεί”