Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι βλαξ, είναι ένοχος

“Είναι ικανότατος, εξυπνότατος, δεν τον υποτιμώ, δεν είναι καθόλου βλαξ, είναι όμως ένοχος”. Με τα λόγια αυτά ο Αλέξης Τσίπρας και με την επισήμανση πως ο πρωθυπουργός είναι “κατηγορούμενος” καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το σύνολο της πολιτικής ευθύνης για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Λίγο νωρίτερα και κατά την ομιλία του στο τέλος της διαδικασίας συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει πως με βάση όσα έχουν συμβεί και όσα έχουν αποκαλυφθεί αλλά και τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης είναι “ή βλαξ ή ένοχος”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διευκρίνισε ότι αποφάσισε ο ίδιος να δώσει διέξοδο στην δυσώδη κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι υποκλοπές και γι’ αυτό κατέθεσε πρόταση μομφής αφού εκφώνησε τα ονόματα των έξι παρακολουθούμενων από την ΕΥΠ εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Έκανε λόγο για “θεσμική και συνταγματική εκτροπή” κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι προτιμά “να παριστάνει τον ανήξερο.

Στην ομιλία του τόνισε πως “για όλους και για όλα έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της κρίσης. Έξι μήνες τα κάνατε όλα κύριε Μητσοτάκη, ό,τι περνούσε από το χέρι σας για να αποφύγετε αυτήν την στιγμή. Συγκαλύψατε, εκβιάσατε, τρομοκρατήσατε, παρανομήσατε, όλα τα κάνατε. Και να όμως που παρόλα όσα κάνατε σήμερα είστε πάλι εδώ ενώπιος ενωπίω με την αλήθεια”.

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε πως η κυβέρνηση παρακολουθούσε την ηγεσία του Στρατού για τα 15 δισ εξοπλιστικά υποσχόμενος ότι θα ελεγχθεί και το τελευταίο ευρώ από τη ροή χρήματος για αυτά. Αντέκρουσε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι ρυπαρά δίκτυα της ΕΥΠ έκαναν τις παρακολουθήσεις και ανέφερε πως “δεν μιλάμε για ρυπαρό δίκτυο αλλά για εγκληματική οργάνωση και δεν πρόκειται για μία αστοχία αλλά για ένα μοντέλο διακυβέρνησης με έδρα το Μαξίμου”. Χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό αδίστακτο σχολιάζοντας πως “δεν διστάσατε να αφήσετε ρετσινιά κατασκοπίας και εθνικού κινδύνου για τον αρχηγό του τρίτου κόμματος”, απειλώντας δε με δεκαετή κάθειρξη όσους πουν την αλήθεια για τις υποκλοπές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θύμισε επίσης πως την τελευταία φορά που ο ίδιος προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή να πει εάν παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο εκείνος τράπηκε σε φυγή χωρίς να απαντήσει και έληξε υποκαθιστώντας τον Πρόεδρο της Βουλής και τη συνεδρίαση.

Σε σχέση με τις “ιστορίες” όπως τις αποκάλεσε με σακούλες που επαναφέρει διαρκώς η ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας είπε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ μια “σακούλα” είχε και την παρέδωσε στο ελληνικό κράτος και στην ελληνική κοινωνία. Και δεν ήταν καθόλου “μαύρη”, ήταν “σακούλα” με 37 δισ. που αν δεν υπήρχε σήμερα η πατρίδα μας δεν θα μπορούσε ούτε στο ελάχιστο να αντέξει τα χτυπήματα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Επομένως σε σχέση με τους ισχυρισμούς της γραμματέως Καλογρίτσα είπε “αφήστε τους αντιπερισπασμούς και τις κατασκευές, μάς γνωρίζει πολύ καλά όλους ο ελληνικός λαός και ξέρει ότι δεν είμαστε ίδιοι”.