Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα

Στην εκτίμηση ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα τον Απρίλιο του 2021, καθώς η χώρα θα κληθεί να καταθέσει μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προχώρησε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχοντας στο διαδικτυακό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Στην διάρκεια συζήτησης που είχε με τη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας και τόνισε πως με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ την επόμενη χρονιά όλες οι χώρες θα έχουν ανάκαμψη όμοια με την ανάκαμψη του ΑΕΠ, ωστόσο η Ελλάδα θα έχει τη μισή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε πως η ύφεση προϋπήρξε του κορωνοϊού και σχολίασε για την κυβέρνηση πως είναι ωραία τα ντεκόρ που στήνει περί την οικονομία “ωστόσο οι αριθμοί είναι αμείλικτοι καθώς η ύφεση ήρθε στη χώρα μας το τελευταίο τρίμηνο του 2019″ όταν ο κορωνοϊός δεν υπήρχε στη χειρότερη φαντασία μας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι δεν δημιούργησε αναπτυξιακές συνθήκες και σχολίασε ότι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην ύφεση οφείλεται και στο γεγονός ότι το κοινωνικό μέρισμα που δόθηκε ήταν το 1/10 από εκείνο που διένειμε ο ΣΥΡΙΖΑ, επομένως δεν αυξήθηκε η κατανάλωση για να κινηθεί η αγορά.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε τον πρωθυπουργό για την επιλογή του να μην επικοινωνεί με τον ίδιο και τους πολιτικούς αρχηγούς και όταν κλήθηκε να μιλήσει για την σχέση του με τον κ. Μητσοτάκη ανέφερε: Έχω μία τυπική σχέση. Το κλίμα όταν συναντιόμαστε είναι ευχάριστο, αλλά δεν είμαστε φίλοι τί να κάνουμε; Δεν υπάρχει πολιτική επιλογή σταθερής επικοινωνίας”. Πρόσθεσε ότι έχουν μιλήσει δύο φορές, όταν ο πρωθυπουργός τον κάλεσε στο γραφείο του και θύμισε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός συγκάλεσε τρεις φορές το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Όταν ήταν ο κ. Μητσοτάκης αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης , συμπλήρωσε, για την Συμφωνία των Πρεσπών “παρότρυνε τσολιάδες να κατεβαίνουν στις διαδηλώσεις και όταν τον καλούσα στο Μαξίμου απαιτούσε να μην υπάρχει ήχος και να παίζουμε παντομίμα”.

Αναφερόμενος στην Συμφωνία με την Ιταλία για την υπογραφη της ΑΟΖ είπε ότι είναι μία “εξέλιξη που θα μπορούσαμε να έχουμε από το 2016” ωστόσο η ειδοποιός διαφορά με σήμερα είναι ότι τότε δεν υπήρχε το τουρκολιβυκό Σύμφωνο. Επίσης αποκάλυψε ότι ενώ είχαν προχωρήσει οι συνομιλίες με την ιταλική πλευρά ο τότε υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θεώρησε ότι η κυβέρνηση θα δεχόταν μεγάλη κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης γιατί θα παραχωρούσαμε δικαιώματα στους Ιταλούς ψαράδες κόβοντας δικαιώματα από τα νησιά.

Σε σχέση με την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να αφήσει πίσω κάποιους συντρόφους του. “Εχω πει ότι θα προχωρήσουμε μπροστά και αυτό δεν αφορά πρόσωπα αλλά πολιτικές. Αγαπώ και εκτιμώ όλους τους συντρόφους μας παλιούς και νέους. Οι ηγέτες έχουν ορισμένες φορές έναν ιστορικό ρόλο και πρέπει να ξεπερνούν τις αγάπες και τους θυμούς και να προχωρούν μπροστά” ανέφερε σχολιάζοντας ότι όσοι μιλούν για σύνδρομο του 3% δεν έχουν καταλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα άλλο κόμμα μία παράταξη που καταλαμβάνει έναν ευρύτερο πολιτικό χώρο από το κέντρο ως τα αριστερά του πολιτικού φάσματος.