Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης έφυγε από τη Συμβούλιο Κορυφής με άδεια χέρια – Γιατί δεν έδωσε μάχη;

Αφού πέταξε λευκή πετσέτα, αφού δεν πέτυχε στο κείμενο αποφάσεων την συμπερίληψη καν της λέξης «κυρώσεις», έφυγε με άδεια χέρια από το Συμβούλιο Κορυφής ήταν η πρώτη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στα συμπεράσματα της ανακοίνωσης της Συνόδου για την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που ως γνωστόν ζήτησε με επιστολή του προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, της γερμανική προεδρία και τους προοδευτικούς ηγέτες να υπάρξει πρόβλεψη για κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας διερωτάται γιατί άραγε ο πρωθυπουργός δεν έδωσε διπλωματική μάχη και μάλιστα τη μέρα που ανακοινώνεται επισήμως η ανάρτηση του τουρκολιβυκού Συμφώνου στον ΟΗΕ, τη μέρα που ανακοινώνεται συμφωνία των πλευρών στο ΝΑΤΟ και επίσης μία ημέρα μετά την αναχώρης Πομπέο από την Ελλάδα.

Κατά τα άλλα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το περιεχόμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία είναι πιο πίσω και από αυτό του Ιουνίου του 2019 αφού δεν καταδικάζει ρητά τις ενέργειες της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και δεν αναθέτει στον κ. Μπορέλ την άμεση υποβολή «κατάλληλων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων».

Κατά την Κουμουνδούρου η Ελλάδα αποχωρεί χαμένη από την Σύνοδο καθώς η απόφαση δεν ικανοποιεί κανέναν από τους στόχους που είχε θέσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης: Δεν εγκρίνει τον κατάλογο κυρώσεων που ανέφερε προφορικά ο κ. Μπορέλ στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών πριν από έναν μήνα, Δεν κατοχυρώνει οποιονδήποτε μηχανισμό «μελλοντικής ενεργοποίησης κυρώσεων» για τον οποίο μιλούσε ο κ. Πέτσας τις προηγούμενες ημέρες και δεν αναφέρει καν την λέξει «κυρώσεις», απλώς περιορίζεται σε αόριστες αναφορές σε «μέσα και επιλογές» ανατρέχοντας στις γενικές διατάξεις των Συνθηκών. Τα συμπεράσματα είναι σαφώς ετεροβαρή αναπτύσσοντας εκτενώς την προοπτική της θετικής ατζέντας χωρίς πιο συγκεκριμένη αναφορά στα «μέσα και επιλογές» σχολιάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

-Ad-