Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης να σταματήσει να παριστάνει τον πρωθυπουργό περιορισμένης ευθύνης και να δρομολογήσει εκλογές

Να σταματήσει να παριστάνει τον πρωθυπουργό περιορισμένης ευθύνης και της δικαιολογίας και να δρομολογήσει εκλογές καλεί τον κ. Μητσοτάκη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τις εκ των υστέρων πρωτοβουλίες του για λήψη μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη σήμερα στις εξελίξεις μετά και τις διαπιστώσεις της Κομισιόν ότι τα κράτη μέλη μπορούν να πάρουν μέτρα για έλεγχο της ακρίβειας σχολιάζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης που όλο το προηγούμενο διάστημα παριστάνει τον ανήξερο, στέλνει τώρα δήθεν επιστολές και υπόσχεται νέα μέτρα στήριξης.

Λίγο νωρίτερα η Κουμουνδούρου σχολίαζε πως θέλει απίστευτο θράσος να μιλά κατόπιν εορτής για πλαφόν στα κέρδη στην ενέργεια, μετά και τη σχετική πρόταση της Κομισιόν που κινείται στην κατεύθυνση των μέτρων που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτός που τόσο καιρό το αρνείται και έχει επιτρέψει το όριο αισχροκέρδειας στα καρτέλ κάνοντας την Ελλάδα αρνητική πρωταθλήτρια Ευρώπης στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιέται εάν ο πρωθυπουργός έχει κατανοήσει τις επιπτώσεις των εγκληματικών του επιλογών κι αν έχει συνειδητοποιήσει το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει φέρει την ελληνική κοινωνία.

Μάλιστα ζητά επανασχεδιασμό της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής και προτείνει χρονική μετάθεση της απολιγνιτοποίησης και επανέναρξη δραστηριότητας στα λιγνιτικά πεδία, επαναφορά του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΕΗ και ακύρωση της διαδικασίας διάλυσης της ΛΑΡΚΟ, που υπό τις σημερινές συνθήκες αύξησης των τιμών του νικελίου, καθίσταται ξανά στρατηγικής σημασίας.

Επίσης, ζητεί τη λήψη άμεσων μέτρων που θα ανακόψουν την ακρίβεια όπως πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, άμεση μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν πως μία σειρά από καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης όπως η βίαιη απολιγνιτοποίηση, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ηλεκτρικών δικτύων και η δέσμευση του ηλεκτρικού μίγματος στο εισαγόμενο φυσικό αέριο έφεραν σε αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις πολύ προτού ξεσπάσει ο πόλεμος.