Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να ξεπληρώσει τα γραμμάτιά του στην διαπλοκή και σε συγκεκριμένα συμφέροντα

Σε μία νέα περίοδο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά την σημερινή παραπομπή του πρώην υπουργού Νίκου Παππά σε προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Καλογρίτσα.

Όπως έγινε σαφές από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει την κυβερνητική αυτή επιλογή ως μία προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου αφενός για να καλύψει τα αδιέξοδά του σε σχέση με την πανδημία και την οικονομία κι αφετέρου για να οδηγήσει σε πολιτική εξόντωση τον πολιτικό της αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο προσέφερε απόλυτη κάλυψη στον Νίκο Παππά, αλλά προσδιόρισε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ως μία προσπάθεια να ξεπληρώσει τα γραμμάτιά της στην διαπλοκή και σε συγκεκριμένα συμφέροντα στρεφόμενη απέναντι σε μία ολόκληρη παράταξη. Άρα το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα ήταν πως η δίωξη αφορά όλον τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο έναν υπουργό του. Υπέδειξε ως εμπνευστή και ενορχηστρωτή αυτού του σχεδίου τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντάς τον διχαστικό και επικίνδυνο πρωθυπουργό “που βρίσκεται στο δικό του κόσμο” και μάλιστα τού καταλόγισε πολιτική δειλία καθώς δεν είχε το θάρρος να εμφανιστεί στη Βουλή ελλείψει επιχειρημάτων.

Το αξιοσημείωτο από την παρέμβαση Τσίπρα, κάτι που υπήρχε ως στοιχείο και στις ομιλίες όλων των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Νίκου Παππά, είναι πως όταν έρθει η ώρα κι αυτή δεν θα αργήσει η ΝΔ θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και λογαριασμό για όλες τις επιλογές της. “Εμείς άραγε πόσες προανακριτικές επιτροπές πρέπει να προκαλέσουμε όταν θα έρθουμε στη διακυβέρνηση; Δεν θα ξέρουμε από πού να το πιάσουμε και που να το αφήσουμε” είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαριθμώντας σειρά σκανδάλων που έχει στην πλάτη της η κυβέρνηση με κορυφαίες τις περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων. Ανάλογες αναφορές έκαναν νωρίτερα και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Νίκος Παππάς.

Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργεί ως καθεστώς και εκπέμπει καθεστωτικά μηνύματα, ένα από τα οποία είναι πως όποιος τολμά να συγκρουστεί με συμφέροντα θα διώκεται πολιτικά και ποινικά. “Σοβαρά τώρα κύριε Μητσοτάκη με 70 νεκρούς τη μέρα, τον φόβο να σκιάζει την κοινωνία το μόνο που σκέφτεστε είναι πώς θα στήσετε πολιτικά ικριώματα για τους πολιτικούς σας αντιπάλους” ήταν ένα από τα ερωτήματα που θα έθετε ενώπιος ενωπίω στον πρωθυπουργό εάν εκείνος εμφανιζόταν στη Βουλή όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να δείξει ότι η ΝΔ στήνει ειδικά δικαστήρια μόνο για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους διερωτήθηκε “ποιο ακριβώς είναι το σκάνδαλο” και αναφέρθηκε διεξοδικά στην γενναία όπως τη χαρακτήρισε προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που επί 30 συναπτά έτη όλες οι κυβερνήσεις είχαν αφήσει αρύθμιστο.

Η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν περισσότερο πολιτική και δεν μπήκε στον πυρήνα των αιτιάσεων της Νέας Δημοκρατίας. Αίσθηση προκάλεσε η επιμονή του στην καθεστωτική νοοτροπία που εκπέμπει η κυβέρνηση, με ψέματα, προπαγάνδα, χειραγώγηση της ενημέρωσης όπως είπε και το σχόλιό του ότι “τα καθεστώτα πέφτουν με πάταγο και δεν τα ρίχνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά η δημοκρατία”.

Ως εκ τούτου ολοκλήρωσε και αυτήν την ομιλία του στη Βουλή με την υπενθύμιση πως ο τόπος χρειάζεται μία δημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση που θα έχει σχέδιο και δεν θα εξοντώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Υπονοώντας ότι αυτή θα είναι μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία