Ερωτήματα για την αγορά αεροσκαφών F 35 από τη χώρα μας θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολιάζοντας ότι στο ταξίδι του στις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης δεν εξασφάλισε καμία απολύτως δέσμευση από τον αμερικανικό παράγοντα.
Και το κυριότερο ερώτημα σύμφωνα με κύκλους της Κουμουνδούρου είναι εάν η χώρα μας αντέχει δημοσιονομικά την αγορά ενός εξοπλιστικού προγράμματος ύψους 4 δισεκατομμυρίων την ώρα που σοβεί η κρίση ακρίβειας και η ενεργειακή κρίση με τρομερές συνέπειες για την κοινωνία.
Οι ίδιοι κύκλοι σχολιάζουν πώς αφού μέσα σε ενάμιση χρόνο η Ελλάδα αγόρασε 24 Rafale, 3 φρεγάτες Belhara, κορβέτες και επιπλέον έδωσε και 2 δισ. για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα ανακοίνωσε ξαφνικά και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση ακόμη ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 4 δισ. ευρώ.
Σημειωτέον πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως η αγορά εξοπλισμών δεν γίνεται με βάση την απόφαση ενός ανδρός (κι εν προκειμένω του πρωθυπουργού) και των συνεργατών του, άλλα έπειτα από σχέδιο, μελέτη και έρευνα των Ενόπλων Δυνάμεων, διαβούλευση στο ΚΥΣΕΑ και την Επιτροπή της Βουλής όπου εξετάζονται όλες οι πτυχές από την επιχειρησιακή έως και τη δημοσιονομική.
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι αδιανόητο επειδή ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να αποτρέψει την πώληση των F 16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία να προχωράει ως αντιστάθμισμα στην αγορά των F 35.
O ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τις συνομιλίες του με τον αμερικανό Πρόεδρο σχολιάζοντας πως από την αμερικανική πλευρά δεν υπήρξε το παραμικρό σχόλιο σε κανέναν απο τρεις κρίσιμους τομείς: Προυποθέσεις στην Τουρκία για ενσωμάτωσή της στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική, καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και ακύρωση της πώλησης 40 F 16 και αναβάθμισης άλλων 80 στην Τουρκία.