Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να κοιτάξει τη ΝΔ του Μητσοτάκη στα μάτια

Για το χρέος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και των προοδευτικών πολιτών να ανατρέψουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου την “τρομακτική εκδοχή” της συγκρότησης μιας επτακομματικής ή και οκτακομματικής  Βουλής “γραφικής και απαξιωμένης”, κάτι στο οποίο στοχεύει η ΝΔ έκανε λόγο σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης Τύπου.

Ως εκ τούτου κάλεσε κάθε δημοκρατικό πολίτη με τη ψήφο του να αποτρέψει το σενάριο μιας κατακερματισμένης αντιπολίτευσης σε ένα πολιτικό σκηνικό που θα παραπέμπει σε χώρες και δημοκρατίας με απολυταρχικές κυβερνήσεις ζητώντας τους να ενισχύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας το δίλημμα είναι εάν θα έχουμε μία ασύδοτη κυβέρνηση και μία ισοπεδωτική δεξιά ή εάν θα ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ η μόνη δύναμη που θα μπορεί να κοιτάζει τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη “στα μάτια”. Πρόσθεσε μάλιστα πως εάν επαναληφθεί ο συσχετισμός των δυνάμεων της 21ης Μαϊου υπάρχει “κίνδυνος ορμπανοποίησης της πολιτικής ζωής για να προσθέσει πως “εμείς αγωνιζόμαστε για ριζική ανατροπή ακόμη και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της Ροδόπης μιλώντας για “αθλιότητα και ανευθυνότητα που παίρνει χαρακτηριστικά απύθμενου θράσους” καθώς όπως διευκρίνισε στο ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε στο γραφείο του ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τις εκλογές “γίνεται σαφής αναφορά στον υποψήφιο της ΝΔ που μιλάει για στρατευμένο σχέδιο της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου”.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα του υποψηφίου Κατραντζή της ΝΔ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά: “Με φέρνετε σε δύσκολη θέση, δεν έχω συνηθίσει δημόσια να μιλώ για άκρως εμπιστευτικά θέματα και απόρρητα. Είμαι όμως υποχρεωμένος σήμερα λόγω της αδιανόητης στάσης Μητσοτάκη στο θέμα αυτό και γιατί βλέπω αφενός την επιθυμία του να μην υπάρχει ούτε ένα σημείο του χάρτη χωρίς τη δική του επικράτηση και την σκοπιμότητά του να ψαρέψει ψήφους όχι μόνο από την μουσουλμανική μειονότητα αλλά και από το χώρο της ακροδεξιάς ” εξήγησε και σχολίασε πως αναφέρθηκε στα απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ για τον Κατραντζή δεδομένου ότι η ΝΔ κάνει τον ανήξερο και δεν σχολιάζει το γεγονός ότι μίλησε τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές για Τούρκους της Δυτικής Θράκης. “Εγώ δεν θα ζητήσω σήμερα ανεύθυνα να τον αποσύρει από τα ψηφοδέλτια ούτε να κάνει δηλώσεις εθνικοφροσύνης αλλά καταγράφω την υποκρισία και την ανευθυνότητα” σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας θυμίζοντας πως δηλώσεις εθνικοφροσύνης όπως ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης από δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζητήσει το 2018 οι Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης.

Σε σχέση με το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι “δεν μπήκα στην πολιτική για να κοιτάω το πολιτικό κόστος αλλά για να υπηρετώ αξίες” κατηγορώντας τη ΝΔ για αλαζονεία και αυταρχισμό καθώς επί της ουσίας λέει στον ΣΥΡΙΖΑ “δεν γίνεται να θέτετε ερωτήματα γιατί εάν θέτετε είστε εθνική εξαίρεση”. Σχολίασε πάντως πως αν υπάρχουν ευθύνες αφορούν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τον αρχηγό του λιμενικού σώματος και τον νυν υπηρεσιακό υπουργό.

Σε σχέση με την συνολική στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι “κανένας στη χώρα δεν ενδιαφέρεται για το αν ο καημός  του Ανδρουλάκη είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ” και παρατήρησε πως η συνολική του στάση και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις ευνοούν σαφέστατα την Νέα Δημοκρατία.

Αναφερόμενος στη Συνταγματική Αναθεώρηση ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι δεν θα αφορά μόνο το άρθρο 16 για την παιδεία αλλά και τα άρθρα που αναφέρονται στην παιδεία, την υγεία, το νερό και την ενέργεια. “Κρατάμε στάση αρχής και επιμένουμε στην ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας μας” ξεκαθάρισε σημειώνοντας πως για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια “αν μπορούσε κάποιος να με πείσει ότι θα είχαμε επενδύσεις και σοβαρά πανεπιστήμια που θα αναβάθμιζαν τη χώρα μας θα το συζήταγα, αλλά δεν πρόκειται γι’ αυτό.

Επανέλαβε ότι από την επομένη των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσει με άνεση, επάρκεια και συντεταγμένα “θα γίνει συζήτηση απολογισμού” και σχολίασε ότι ουδείς μπορεί να προδικάζει τι θα πει ο ίδιος την επόμενη μέρα.