Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας και όχι διαμαρτυρίας

Ανάταξη της ψυχολογίας για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προκάλεσε η χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος με τον ίδιο να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την οδυνηρή ήττα και συγχρόνως να κηρύσσει την έναρξη μίας νέας προεκλογικής μάχης με στόχο το “να νικήσουμε”.

Ως εκ τούτου κατέστησε σαφές στα στελέχη του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, αντιθέτως είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας. Υπ’ αυτήν την έννοια κάλεσε τα στελέχη να δώσουν τη μάχη και “να πάμε όχι για να χάσουμε”.

Από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που περιορίστηκε στην εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν έλειψε και η αυτοκριτική αν και όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας η συνολική αποτίμηση θα γίνει μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Τα τρία βασικά αίτια της ήττας κατά τον Αλέξη Τσίπρα είναι:

-Το γεγονός πως η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει τη δική της ατζέντα στην προεκλογική αντιπαράθεση, την ατζέντα του φόβου. Έτσι αντί να συζητείται το αφήγημα και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ συζητούνταν όσα έγιναν 8 χρόνια πριν το 2015 με αφορμή το πρόγραμμα Βαρουφάκη για τις “Δήμητρες”. Αυτό συνέβη και με αξιοποίηση αδιανότητων λαθών από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και λόγω της στάσης των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης που είχαν κύριο μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι με τη Νέα Δημοκρατία.

– Την υπεράσπιση της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας που εξαιτίας της άρνησης των υπόλοιπων προοδευτικών κομμάτων δεν μπορούσε να περπατήσει.

-Η τρίτη αιτία ήταν η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ιδίως τις κρίσιμες ημέρες πριν από την κάλπη. “Δεν ήταν μία εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση”.

Η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να κρατήσει ενωμένο το κόμμα του και συγχρόνως να προκαλέσει συσπείρωση ικανή για να το οδηγήσει με αξιώσεις στις επόμενες εκλογές. Κι αυτό γιατί δεν περιόρισε τον ρόλο του κόμματός του σε ένα απλό κόμμα της αντιπολίτευσης αλλά έδωσε τον τόνο ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να συνεχίσει να είναι διαμορφωτής και πρωταγωνιστής των πολιτικών γεγονότων. Ζήτησε από τα στελέχη “να μην πάμε για να χάσουμε, να μην πάμε για να κρατήσουμε τα ποσοστά μας, για να κρατήσουμε τις θέσεις μας, για να έχουμε μία ισχυρή αντιπολίτευση” με την επισήμανση πως “σ’ αυτόν τον αγώνα πάμε να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε όχι για να χάσουμε”.

Από την αρχή της εισήγησής του ανέλαβε την ευθύνη λέγοντας ότι “είναι πρωτίστως δική μου”. Σημείωσε με νόημα πως η ευθύνη “δεν ισομοιράζεται. Δεν κρύβομαι. Με ξέρετε και ποτέ δεν κρύφτηκα στην πολιτική μου διαδρομή. Στα δύσκολα δεν το έβαλα ποτέ στα πόδια. Ανέλαβα την ευθύνη και έδωσε τη μάχη. Έτσι θα κάνω και τώρα κι έτσι θα κάνουμε και τώρα”. Αφού τόνισε ότι “δεν έχουμε δικαίωμα στην εσωστρέφεια” αναφέρθηκε σε όσους την αναπαράγουν με αιχμές για όσα ειπώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα κυρίως από στελέχη της Ομπρέλας. “Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις που ακόμα και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι δεν τίς αποφεύγουν αλλά το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτα από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας”. Εξ αυτού του λόγου ζήτησε “συσπείρωση και σεμνότητα” υποσχόμενος ότι η συνολική αποτίμηση θα γίνει μετά την δεύτερη κάλπη με την άνεση και τον χρόνο και τη διάρκεια που πρέπει να γίνει.

Στα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα για να τρέξει το προεκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και να “διορθωθεί η στρατηγική εν κινήσει” είναι : Να αλλάξει η προεκλογική καμπάνια, να υπάρξει μεγαλύτερη συλλογικότητα, να υπάρξει συντροφικότητα και αλληλεγγύη και κυρίως να επιτευχθεί μεγαλύτερη σοβαρότητα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μίλησε για “άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις ακόμη και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, παλινωδίες και έλλειμμα υπευθυνότητας, ακόμη και αντίληψης του πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα ταπέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ “μάς κόστισαν ακριβά”.

Τα μέτωπα του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εκλογική αναμέτρηση  είναι η δεξιά και η πολιτική της. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν θα σηκώσει το γάντι που τού πετούν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γυρίζει το μάγουλο προς την άλλη πλευρά όταν θα δέχεται επίθεση. Επεσήμανε ότι απαιτείται δημοκρατική πανστρατιά καλώντας όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες που δεν θέλουν να δώσουν λευκή επιταγή σε έναν πρωθυπουργό-ηγεμόνα να συμβάλουν ώστε να μπει ανάχωμα σε μία ανεξέλεγκτη κυβέρνηση.