Τσίπρας: O ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει τον χώρο της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης ως η ραχοκοκαλιά του προοδευτικού χώρου

O ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταλαμβάνει δικαιωματικά τον χώρο της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης ως η ραχοκοκαλιά του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του Economist αναφερόμενος στις αλλαγές που έκανε στο κόμμα του αλλά και στην τελευταία αλλαγή στο λογότυπό του που παρουσιάστηκε σήμερα με κεντρικό σύμβολο το πεντάκτινο αστέρι.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέλαβε τις πέντε σημαντικές αξίες στις οποίες στηρίζεται η αριστερά και η δημοκρατική παράταξη και τόνισε ότι αυτές αποτυπώνονται στις κορυφές του αστεριού (που είναι και το νέο λογότυπο) και είναι η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Ισότητα, η Δικαιοσύνη και η Αλληλεγγύη. Τόνισε ότι ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι θέμα ουσίας και όχι επικοινωνίας και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά» Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις και την μεγάλη απόσταση από τη ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι πολύ γρήγορα θα φανεί η αναποτελεσματική και καταστροφική πολιτικής της κυβέρνησης για τη χώρα και εκεί «θα έρθει η εναλλακτική λύση».

Όταν ρωτήθηκε για το πώς βλέπει τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και το ρόλο του κόμματός του για την επόμενη χρονιά και σχολίασε πως το επόμενο διάστημα τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση θα βρεθούν μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις και σημείωσε: «Πρέπει να έχεις πυξίδα να ξέρεις που θες να πάς με ποιους θέλεις να πάς και με ποιους είσαι αναγκασμένος να αφήσεις για να φθάσεις στον προορισμό σου. Η πολιτική απόφαση που συλλογικά έχουμε πάρει ως κόμμα για τον μετασχηματισμό μας είναι στην σωστή κατεύθυνση και η σωστή πυξίδα για να πορευτούμε σε τρικυμιώδεις καιρούς».

Υπεραμύνθηκε του μοντέλου αντιπολίτευσης που ασκεί και σημείωσε: «άποψή μου είναι η προγραμματική αντιπολίτευση με προτάσεις» παρατηρώντας πως αν και κάποιοι λένε ότι αυτό δεν είναι αποτελεσματικό και ότι ο κόσμος θέλει σκληρή αντιπολίτευση «πιστεύω ότι μπορείς να κάνεις σκληρή αντιπολίτευση με εποικοδομητικές προτάσεις».

Σε σχέση με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά επέμεινε ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, αλλά επιλέγει την διγλωσσία χαϊδεύοντας τα αυτιά των ψηφοφόρων της.

Ανέφερε με νόημα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επενδύσει στην συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων όταν αυτές δεν είναι ενημερωμένες και επικαλέστηκε τις αποκαλύψεις από ΜΜΕ για μυστική συμφωνία αλλά και τα tweets του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για έναρξη συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επανέλαβε ότι η διαφορά με την Τουρκία είναι μία και μόνο και αφορά την υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ προειδοποιώντας πως εάν ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αλλάξει την εθνική γραμμή οφείλει να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις και να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. «Οφείλει να λέει με καθαρότητα την εθνική γραμμή μέσα κι έξω από τη χώρα» τόνισε διευκρινίζοντας ότι είναι άλλο πράγμα να έχεις back channels στις συνομιλίες σου και άλλο να αλλάζεις γραμμή και να το αποτυπώνεις σε πρακτικά που λίγο διαφέρουν από γραπτές συμφωνίες.