Τσίπρας: «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη γίνονται σε μια προγραμματική βάση συμφωνημένη»

Σαφείς αποστάσεις από το σχέδιο ΔΗΜΗΤΡΑ του Γιανη Βαρουφάκη που προβλέπει ακόμη και έξοδο από το ευρώ παίρνει ο Αλέξης Τσιπρας διευκρινίζοντας ότι η πρόσφατη συνάντηση μου με τον Καγκελάριο Ολαφ Σολτς της Γερμανίας δεν θα γινόταν για να συζητηθεί η προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης που θα εισήγαγε τέτοιες προτάσεις. «Είναι αστείο» είπε χαρακτηριστικά στον Alpha όπου και παραχώρησε συνέντευξη.

«Αυτό το οποίο θέλω με έμφαση να τονίσω είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να στηριχθεί μια κυβέρνηση ,είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτή είτε και με την ανοχή του» σχολίασε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θεωρεί αναγκαία τη συμμετοχή του ΜΕΡΑ25 σε ένα αυριανό προοδευτικό σχήμα εάν αυτό επιλέξει απλώς την ανοχή προς μια νέα προοδευτική κυβέρνηση. Είναι προφανές πως ο Αλέξης Τσιπρας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το σχέδιο Βαρουφάκη ακόμη και για κλείσιμο τραπεζών δεδομένου ότι έχει πει ότι το ΜΕΤΑ25 θα μπορούσε να είναι ένας από τους δυνητικούς κυβερνητικούς εταίρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυριως όμως ο Αλέξης Τσιπρας επεδίωξε να αμβλύνει την εικόνα που καλλιεργεί η Νέα Δημοκρατία προκαλώντας συνειρμούς του 2015, δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συναινέσει στο σχέδιο Βαρουφάκη. «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη γίνονται σε μια προγραμματική βάση συμφωνημένη. Δεν πηγαίνουμε στο πουθενά όπως πήγαινε το τρένο στα Τέμπη. Πηγαίνουν στη βάση ενός προγράμματος που συμφωνείται και δεν μπορεί λοιπόν σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας αυτός που θα έχει 3 ή 4% να βάλει τους όρους του. Είναι αστείο είπε. Έδωσε μάλιστα έμφαση στο γεγονός πως σε μια προοδευτική κυβέρνηση το πρώτο κόμμα ,δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει τους όρους του.

Εκ παραλλήλου ο Αλέξης Τσιπρας θύμισε κι επέμεινε σε αυτό θέλοντας να αποσυνδέσει απολύτως τα σχέδια του ΜΕΡΑ25 από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ότι προσφάτως βρέθηκε στο Βερολίνο σε κατ´ ίδιαν συνάντηση με τον Καγκελάριο Ολαφ Σολτς για να σχολιάσει : πιστεύετε ότι με δέχτηκε για να συζητήσουμε για την προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης για να συζητήσουμε τέτοιες προτάσεις; διερωτηθηκε και συγχρόνως σχολίασε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας των τραπεζών. Και το βράδυ από τα Χανιά ο Αλέξης Τσίπρας πήρε διακριτες αποστάσεις από τα σενάρια του ΜΕΡΑ 25 αποδίδοντας την υπερπροβολή των προτάσεων του σε διάθεση αλλαγής της πολιτικής ατζέντας από την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία.. Μιλώντας για τον Κυριακο Μητσοτάκη είπε ότι θέλει να ξεχαστούν όλες οι αστοχίες της κυβερνησής του «και να συζητάμε μόνο για τον Βαρουφάκη, το Βελόπουλο και τον Κασιδιάρη «.

Ο Αλέξης Τσιπρας την Τετάρτη θα περιοδεύσει στην Ιτέα ενώ νωρίτερα θα συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφων.