Τσίπρας: Οι μέρες σας τελειώνουν και στήνετε παζάρι με τα ασημικά του κράτους χωρίς προσχήματα

“Eίστε μία κυβέρνηση που αισθάνεται τον άνεμο οργής και αποδοκιμασίας να θεριεύει. Που δεν έχει σχέδιο να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και το μόνο που κάνει τώρα που τελειώνουν οι μέρες σας είναι να στήνει ένα μεγάλο παζάρι με τα ασημικά του κράτους χωρίς προσχήματα”.

Με τα λόγια αυτά ολοκλήρωσε την ομιλία του από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας κατακεραυνώνοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη τόσο για το κύμα ακρίβειας που επιβαρύνει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις όσο και για την εκχώρηση του 17% της ΔΕΗ σε ιδιώτες χωρίς κανένα όφελος για το ελληνικό δημόσιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλώντας κατά την διάρκεια επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσε το κόμμα του για τα ζητήματα της ακρίβειας σχολίασε χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα βγάζει όλα στο σφυρί αρκεί να εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της το δημόσιο συμφέρον.

Μάλιστα σημείωσε με νόημα πως η κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ καταστρατηγώντας ακόμη και τους στοιχειώδεις κανόνες της αγοράς, αποκλείοντας τους παλιούς μετόχους. “Με ποια σκοπιμότητα το κάνετε; Είναι αντιγραφή του μοντέλου που επιχειρήσατε στην Τράπεζα Πειραιώς” σχολίασε ζητώντας επίμονα απαντήσεις για το “ποιο είναι το κρυφό σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ”. Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι εκχωρώντας τον έλεγχο της εταιρείας η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα επιθετικής εξαγοράς και εκδίωξης του Δημοσίου. “Ελπίζω να μην το έχετε σχεδιάσει και να το εμφανίσετε ως ατύχημα” είπε και προειδοποίησε την κυβέρνηση πως “θα αναζητηθούν όλες οι ευθύνες” καθώς “σάς παρακολουθούμε και σάς περιμένουμε”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε πως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ γίνεται με ερασιτεχνικό και ύποπτο τρόπο τονίζοντας πως “εδώ βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό έγκλημα”. Αν είναι εκ προμελέτης θα φανεί, πρόσθεσε.

“Για να μιλήσω λαΪκά όπως ο ελληνικός λαός στα καφενεία, που λέει σοφίες είμαστε και κερατάδες και δαρμένοι” είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας: “Δίνετε 150 εκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο ταμείο για να εκχωρήσετε το 17% της ΔΕΗ που στα επόμενα 5 χρόνια μπορεί να αξίζει 1,5 δισ. ευρώ. Τί επιχειρηματική λογική είναι αυτή; Τί κρύβεται από πίσω εκτός από τα παιχνίδια στο χρηματιστήριο;”

Κατέληξε με την επισήμανση πως “είστε μία κυβέρνηση που βλέπει ότι οι μέρες της τελειώνουν και στήνει το μεγάλο παζάρι με τα ασημικά του κράτους χωρίς προσχήματα” ανέφερε προβλέποντας ότι η κυβέρνηση θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών της όσο κι αν καθυστερήσει για τη λαϊκή ετυμηγορία, καθώς ο λαός θα δώσει την εντολή για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης και για την προστασία του εθνικού μας πλούτου.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι βυθίζει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού στο αίσθημα ανασφάλειας και προέβλεψε ότι η “λαΪκή οργή θα ενταθεί. Θα γίνει τυφώνας αν συνεχίσετε έτσι”.

Για τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ σχολίασε ότι “δεν έχω ξαναδεί πρωθυπουργό μετά από τρεις ημέρες να αναγκάζεται να δίνει διαρροές για νέες παροχές” σχολιάζοντας ότι “εξαγγείλατε χάνδρες και καθρεφτάκια σε νέους ανθρώπους και κυρίως με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για να αντιμετωπίσει υποτίθεται το brain drain.

O Αλέξης Τσίπρας είπε για τις αυξήσεις ότι μόνο στην χονδρική ρεύματος ως τον Μάρτιο θα φθάσουν τα 100 με 120 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίας, δηλαδή θα υπερβούν το δισεκατομμύριο κι η κυβέρνηση πιστεύει ότι το πρόβλημα θα λυθεί με 150 εκατομμύρια ευρώ και τα 9 ευρώ που δίνει σε κάθε νοικοκυριό.

Προκάλεσε τον υπουργό Οικονομικών “να πάμε μαζι σε ένα super market σ’ έναν αγρότη (όχι τον Ντάλτον αλλά κάποιον γήινο) για να δούμε το απλό “αν υπάρχει ακρίβεια’.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επανέφερε το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, σχολιάζοντας ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης που είχε υποσχεθεί αύξηση διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης -επομένως γύρω στο 12%- είναι αύξηση της τάξης του ντροπιαστικού 2%. Θύμισε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφορά αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, τονίζοντας ότι ήδη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε αυξηθεί κατά 11%.